Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli bouřkám zasahovali jihočeští hasiči u téměř 150 událostí

Bouřky a silné deště zasáhly prakticky území celého kraje. Nejdříve hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začaly převažovat technické zásahy – čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků.
Nejvíce zásahů měli hasiči nejprve na Táborsku, konkrétně v okolí Veselí nad Lužnicí, poté se deště přehnaly přes Jindřichohradecko, kde hasiči museli ve více než dvaceti případech zasahovat především na Třeboňsku či u Kardašovy Řečice. Do 18 hodin jsme evidovali přibližně 50 událostí.

Před 19. hodinou přišla do Jižních Čech další vlna bouřek a silných dešťů. V následujících hodinách operační důstojníci založili 100 nových událostí. Bouřky a déšť byly doprovázeny silným deštěm, takže hasiči v naprosté většině případů odklízeli ze silnic popadané stromy. Čerpání vody bylo už jen ojediněle, a to především na Jindřichohradecku. Jednoznačně nejvíc práce měli hasiči na Českokrumlovsku, kteří vyjížděli k téměř 40 událostem, více než 30 zásahů museli řešit jednotky na Českobudějovicku. Večerní bouřka znamenala okolo jedné desítky výjezdů také pro jednotky na Prachaticku, stejný počet zásahů měli také hasiči na Strakonicku.

Nemáme informaci, že by u některého zásahu byl kdokoli zraněn.

V mnoha případech, ke kterým hasiči vyjeli, se jednalo o mnohočetné události. To znamená, že hasiči, kteří jsou vysláni k jedné události, cestou zasahují u několika událostí dalších (například odklízejí více spadlých stromů). Zároveň musí samozřejmě řešit i zásahy, které s bouřkami a deštěm nesouvisí. Takže v celkovém počtu pak jihočeské jednotky mají v našich statistikách téměř již 200 událostí. Což je ve srovnání s denním průměrem dvaceti událostí mnohanásobný nárůst.

Sdílet