Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na vodní nádrži Všechlapy na Teplicku hasiči cvičili stavbu norných stěn pro zachycení ropných látek

Ekologickou katastrofu kvůli úniku stovek litrů nebezpečné látky po dopravní nehodě nákladního automobilu zaznamenali ochránci přírody na vodní nádrži Všechlapy na Teplicku v pondělí 27. června 2016. Naštěstí ale k zamoření vody nedošlo a nehoda byla pouze fingovaná. Profesionální i dobrovolní hasiči z Teplicka totiž ve Všechlapech nacvičovali umístění speciálních nafukovacích norných stěn pomocí člunů.

K všechlapské přehradě se postupně sjelo hned několik hasičských jednotek, které následně použily nafukovací norné stěny pro zachycení „ropných látek“ znečišťujících tamní vodní hladinu. Dvoukomorové norné stěny jsou totiž určeny ke stavbě bariér na vodní hladině při likvidaci ekologických havárií.

Cvičení jsme situovali do těžko přístupných míst pro hasičskou techniku. Cílem bylo seznámit nejen profesionální, ale i dobrovolné hasiče, jak správně a účelně instalovat speciální nafukovací norné stěny na hladinu vodní nádrže.

vysvětlil na místě cvičení velitel stanice HZS Teplice Zdeněk Bláha

Vodní nádrž Všechlapy je vodní dílo na potoce Bouřlivec v Ústeckém kraji České republiky, nacházející se v okrese Teplice u obce Zabrušany a její části Všechlapy, po nichž byla vodní nádrž pojmenována. Je spravována státním podnikem Povodí Ohře.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet