Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více jak padesát žáků základních škol prožilo zážitkový den na liberecké hasičské stanici

V úterý 28. června 2016 prožilo 53 žáků 7. tříd základních škol, které se zúčastnily soutěže o „Den s hasiči na stanici Liberec", den plný poučení i zábavy na stanici profesionálních hasičů. Na zážitkový den byly pozvány Základní škola Švermova z Liberce, Základní škola Osečná a Základní škola Chrastava.

Soutěž vyhlásil Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje v dubnu na podporu výuky tematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí na základních školách Liberecka a Frýdlantska.

Kolektivy 7. tříd měly za úkol například z donesených věcí správně sbalit evakuační zavazadlo, najít ve škole různé typy hasicích přístrojů a vyfotit předměty, které se jimi smí a nesmí hasit nebo vyfotit sirénu pro varování obyvatelstva v blízkosti školy. Osloveno bylo téměř 70 základních škol, z nichž se do soutěže zapojily pouze 3.

Hasiči připravili v areálu stanice Liberec pět stanovišť, na kterých se sedmáci mohli seznámit s hasičskou technikou, svézt se obojživelným pásovým vozidlem nebo si vyzkoušet slaňování z hasičské věže. Navštívili také Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje, kde si zkusili nahlásit mimořádnou událost přímo na tísňovou linku 112.

Na dalších stanovištích se dozvěděli, jak správně uhasit hořící olej na pánvi nebo informace o sirénách a varovném signálu „Všeobecná výstraha".

Celkovým vítězem soutěže se stala třída 7.A ze ZŠ Chrastava, náměstí 1. máje, s paní učitelkou Mgr. Petrou Burešovou. Paní učitelky i žáci vítězné třídy si převzali od ředitele HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luďka Prudila a ředitele územního odboru Liberec plk. Mgr. Josefa Málka drobné dárky. Každá třída také obdržela plyšového maskota libereckých hasičů plamínek Flambuchu.

Děkujeme všem zúčastněným školám a především paním učitelkám, které 7. třídy do soutěže přihlásily. Zvláštní poděkování patří i mediálnímu partnerovi akce, kterým byl Liberecký deník.

por. Mgr. Iva Michalíčková
HZS Libereckého kraje
Sdílet