Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Starého Dvora na Domažlicku hasiči trénovali záchranu paraglidisty ze stožáru velmi vysokého napětí

Ve středu 29. června 2016 od 8:00 hodin v lokalitě Starý Dvůr nedaleko Koutu na Šumavě hasiči společně s provozními techniky ČEZ Distribučních služeb (ČDS) nacvičovali záchranu osob z příhradové konstrukce sloupu velmi vysokého napětí (VVN). Cvičení se přímo zúčastnilo 12 hasičů vyškolených pro lezecké práce z PS Domažlice a 9 pracovníků ze Skupiny ČEZ.

V praxi jsme se již setkali i s případy, kdy na vedení vysokého napětí vylezly osoby, které chtěly např. vyhrát sázku, poškodit vedení nebo v horším případě skoncovat se životem. Proto jsou podobná školení přínosem pro obě strany.

říká specialista bezpečnosti práce z ČDS Karel Fiala

Před samotným zahájením praktického výcviku si všichni účastníci připomněli základní taktické postupy a bezpečnost práce.

Ve cvičné situaci uvízl na stožáru VVN paraglidista a zůstal v bezvědomí viset v příhradové konstrukci. Této role se zhostil jeden z techniků z ČDS. Hasiči ho v nosítkách spustili na zem a poskytli první pomoc.

Použili k tomu dynamické lano na postupové jištění, nízkoprůtažné lano na záchranu a jištění zachraňovaného, vakuová nosítka a záchranná nosítka SKED s páteřní dlahou. První pomoc mu poskytli v bezpečné vzdálenosti od stožáru VVN.

Pohyb po konstrukci sloupu a podrobný postup přesných činností při takovéto události hasiči konzultovali s techniky ČEZ DS, kteří mají mnohaletou praxi.

Při cvičení ještě technici hasičům předvedli, jak bezpečně zkratovat vedení VVN a podělili se s nimi o své poznatky a praktické zkušenosti.

Cvičení si kladlo za cíl nacvičit postupové jištění při výstupu na stožáru VVN, záchranu osoby z výšky a poskytnutí první pomoci.

Kromě toho jsme se pod dohledem odborníků seznámili se stožáry VVN a odnesli si cenné poznatky a informace pro případné zásahy s obdobnou tématikou.

říká mjr. Ing. Jaroslav Hrdlička, velitel stanice HZS Domažlice

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet