Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nástupní odborný výcvik ve Frýdku-Místku z pohledu nového lektora

Ve dnech 21. 3. až 1. 7. proběhl ve Školním a výcvikovém zařízení HZSČR, středisku Frýdek – Místek nástupní odborný výcvik pro nové příslušníky HZSČR, kteří jsou zařazení ve výjezdových jednotkách krajů. Kurz byl v prvopočátku zaměřen na teoretickou část, ze které se postupně přecházelo k praktickým výcvikům.

Odborný výcvik byl zakončen praktickou a teoretickou zkouškou, po jejímž úspěšném splnění získali absolventi osvědčení o odborné způsobilosti, vazačský průkaz a průkaz obsluhovatelé pracovní plošiny.

Noví příslušníci si během 15 týdnů prošli náročným výcvikem a osvojili si teoretické i praktické dovedností, které budou nadále rozvíjet u svých jednotek. V praktickém výcviku byly navozovány nejnáročnější situace, ve kterých se mohou hasiči při zásahu ocitnout.

Mezi velmi náročné výcviky po fyzické i psychické stránce lze z určitosti zařadit polygon, výcvik na tekoucí vodě, práce ve výškách, nad volnou hloubkou a ohňové trenažéry.

Cílem výcviku v polygonu je ověření fyzické a psychické připravenosti hasičů v podmínkách simulujících skutečné podmínky při zásahu s použitím dýchací techniky. Jedná se o klecový labyrint, ve kterém jsou simulovány nejtěžší podmínky u zásahu, např. plné zakouření, teplo, vizuální a zvukové efekty. V klecovém labyrintu jsou instalovány různé překážky, průlezy sešikmení, a zúžené místa. Absolventi museli během výcviku polygon projít pětkrát, vždy byl volen jiný scénář.

U adrenalinového zážitku ve vodáckém centru v Českých Budějovicích si absolventi osvojili základní dovednosti pří ovládání raftu na divoké vodě a záchranu osob za velmi ztížených podmínek. Při tomto výcviku většina nováčku ochutnala nejeden doušek z řeky Vltavy.

Práce ve výškách a nad volnou hladinou seznámila absolventy se základními horolezeckými technikami. Výuka byla rozdělená do pěti bloku, při kterých si nováčci osvojili použití jednotlivých uzlů, základní techniky slanění, sebezáchranu slaněním s využitím Dülfferova sedu na hadicí, slanění do volného prostoru, slanění s dýchacím přístrojem. Výcvik byl zakončen v reálném prostředí Štramberských skal, kde byly procvičeny nestandardní slaňovací cesty, nástupy do lan a opuštění skály pomoci Dülfferová sedu.

V ohňových kontejnerech byl pozorován rozvoj požáru, tvorba neutrální roviny. Absolventi si vyzkoušeli 3D hašení, tepelnou odolnost zásahových oděvů, vstup do prostor zasažených požárem nebo v přípravě. V ohňovém domku absolvovali pohyb a pátrání po osobách v silně zakouřeném objektu, hašení vodou formou 3D, průzkum bojem a vstup do prostor zasažených ohněm.

Kromě výše uvedených nácviků absolventi prošli mnohými jinými praktickými situacemi např. problematiku zásahu na nebezpečné látky, taktiku při zásahu na dopravní nehody, technicky výcvik zabývající se dopravním, bojovým a přívodním vedením. Výcvik s výškovou a automobilovou technikou, zdravotní a psychologickou přípravou.

Závěrem lze konstatovat, že všichni noví příslušníci odborný výcvik zvládli se ctí a stanou se plnohodnotnými členy Hasičského záchranného sboru.

za kolektiv ŠVZ HZS ČR, středisko Frýdek – Místek, por. Ing. Václav Kresta
Foto: Jiří Rogowski, Radek Volný, Pavel Hurta, posluchači kurzu
Sdílet