Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celorepublikový sraz historických hasičských parních stříkaček se v roce 2016 uskutečnil v Opočně

Rok s rokem se sešel a i letos, tentokrát v sobotu 16. července 2016, byl uspořádán Celorepublikový sraz a soutěž historických hasičských parních stříkaček, v pořadí pátý. U příležitosti 140 let od založení se hostitelské organizace ujal Sbor dobrovolných hasičů v Opočně.

V krásném a příjemném prostředí opočenského náměstí a se sluncem nad hlavou byla uspořádána soutěž mezi 8 parními stříkačkami z hasičských sborů z Klatov, Kvítkovic, Netolic, Opočna, Roztok u Jilemnice, Semil, Svojanova a Uherského Brodu.

Vzhledem k tomu, že jde o republikovou soutěž ojedinělou svojí technikou, bylo i o co bojovat. V každé ze čtyř disciplín se rozdělovalo jak bodové hodnocení do celkového hodnocení soutěže, tak i poháry za první tři místa.

A jaké disciplíny si pořadatelé připravili? První byl zátop na čas do dosažení 5 atmosfér páry, druhou nástřik terčů s obsahem 10 litrů, třetí postupné sestříknutí barevných pet lahví v určeném pořadí a poslední – kdo nejdál dostříkne.

Před zahájením celého srazu byla každá parní stříkačka samostatně přivezena na opočenské náměstí buď v koněspřežném zápřahu, nebo historickým traktorem. Všichni přítomní byli seznámeni jak s historií a parametry každé parničky, tak i o činnosti jednotlivých sborů.

Česká hymna zahájila celé slavnosti. V prvním vystoupení starosta SDH Opočno bratr Otto Ptáček po přivítání soutěžících, hostů i přítomných diváků všechny seznámil s programem dne. Každý sbor i oficiální host obdržel šerpu a Pamětní list na tuto událost. Následovala vystoupení hostů a předání vyznamenání a dalších upomínkových dárků pro opočenský sbor.

Mezi hosty byli například zástupci republikového, krajského i okresního sdružení hasičů, zástupci města i kolegové z přidruženého sboru z polského Opočna. Mimochodem, české pořadatelské Opočno má 3.500 obyvatel, to polské 26.

Vlastní soutěžní klání započalo o půl jedné výstřelem. Ten odstartoval první disciplínu v zátopu. Mezi jednotlivými disciplínami byla vždy přestávka, která byla vyplněna vstupy mladých opočenských hasičů, mažoretek nebo historické stříkačky z Přepeř.

Každá disciplína měla své osobité kouzlo i tajemství jak kdo uspěje, komu se bude lépe dařit a ke komu se i více přikloní takové to štěstíčko. A na opočenském náměstí to štěstíčko bylo potřeba, protože trochu foukal protivítr a ten uměl některé favority postrčit do řad těch se slabším výkonem jako například v disciplíně kdo dál. Ale tak už to bývá a vlastně í tímto byla právě opočenská soutěž poměrně vyrovnaná.

V 18 hodin pak následovalo celkové vyhodnocení. Šlo pochopitelně i o Putovní pohár, který získává vítězný sbor a má jej v držení následující rok do další soutěže. Letos celkové prvenství vybojovali a tím i držiteli Putovního poháru se stali sestry a bratři ze semilské jedničky, jejich umístění v jednotlivých disciplínách: 5, 1, 2 a 2.

Druhou příčku obsadilo, a to jen těsně, hasičské družstvo z Klatov a třetí místo patřilo místnímu pořadatelskému sboru z Opočna. Všem, a to nejen vítězům, ale opravdu všem soutěžním družstvům, hostům a hlavně pořadatelům patří velké poděkování za celý sraz, který byl v duchu hasičského sportu a jejich fanoušků perfektně připraven a organizačně zajištěn.

A kam příští rok? Na začátku června 2017 se jede do Svojanova.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.
Sdílet