Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů ve Velkém Meziříčí oslavil 145. výročí, součástí byla i výstava z historie

Bylo to právě město Velké Meziříčí, kde byl 21. července 1871 založen první český hasičský sbor. Velkou zásluhu o založení dobrovolného hasičského sboru měl Titus Krška, který byl řádně zvolen velitelem dobrovolné jednoty hasičské a svojí funkci vykonával plných 29 let.

Za celé období od svého založení se nic nezměnilo na obětavosti, svědomitosti a lásce, kterou velkomeziřičští hasiči věnují ve prospěch svých spoluobčanů. Vystřídalo se několik generací členů, měnila se struktura požární ochrany, podmínky pro činnost, modernizovala se hasební technika a prostředky, bytová kultura, průmyslová výroba, ale také se změnil několikrát název organizace.

Co však přetrvalo do dnešních dnů beze změny, je původní myšlenka a poslání hasičů – přispěchat na pomoc v kteroukoli denní i noční dobu tam, kde je to právě potřeba, a pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje.


Od 19. 6. do 3. 7. 2016 mohli občané navštívit výstavu v předsálí kina Jupiter clubu s.r.o. Na výstavě bylo možno vidět, jak se postupem času měnilo vybavení hasičů, spousta zajímavých exponátů, trofeje z různých soutěží družstev, dále zde bylo množství historických dokumentů, dobového vybavení, stříkaček, uniforem, vývoj přileb a velké množství fotografií zachycujících dění v SDH Velké Meziříčí.

V sobotu 18. 6. 2016 proběhla slavnostní vernisáž v kinosále. Starosta SDH Stanislav Kratochvíl ve svém projevu vzpomněl přínos Tita Kršky pro vznik hasičského hnutí, historii SDH a úspěchů soutěžních týmů na světových soutěžích. Připomněl úlohu hasičů v protinacistickém odboji i velkomeziříčské tragédii.

Na vernisáži promluvil náměstek starosty SH ČMS a starosta KSH Jan Slámečka, který nabádá k uchování historie. Náměstek ředitele HZS Kraje Vysočina plk. Ing. Libor Hanuška připomněl současný rozvoj dobrovolného hasičstva. Městský radní a náměstek starosty OSH Žďár nad Sázavou Mirek Jágrik poděkoval hasičům za jejich práci jménem vedení města a slíbil, že dobře zavedená spolupráce s městem bude pokračovat.

Jménem OSH Žďár nad Sázavou a Hasičské vzájemné pojišťovny k výročí popřál Luboš Zeman a uvedl, že Titus Krška byl zakladatelem HVP. Vernisáž byla zakončena vystoupením Anetky Vrbkové a skupiny Pavana, kterou tvoří Pavla Kamanová a rodina Pospíšilových.


V sobotu 2. 7. 2016 vyvrcholily celoroční oslavy. Od ranních hodin probíhal v hasičské zbrojnici den otevřených dveří. Zde si každý mohl prohlédnout současnou techniku jak dobrovolných hasičů, tak i HZS Kraje Vysočina, požární stanice Velké Meziříčí.

Památku svého zakladatele Tita Kršky uctili hasiči a obyvatelé města v podvečer 2. 7. 2016, kdy na jeho hrobu na starém hřbitově na Moráni položili věnec. Život a význam jeho činnosti pro město připomněl Luboš Chadim.

Starosta SDH Stanislav Kratochvíl ve svém projevu připomněl:

Vždy se našla skupina ochotných občanů našeho města, kteří na úkor volna, bez nároku na jakýkoliv honorář, byli a jsou připravení pomoci komukoli v ohrožení života a majetku. A nejen to, za 145 let trvání se stal sbor dobrovolných hasičů nedílnou částí života města.

Starosta města Radovan Necid, vyzdvihl záslužnou činnost dobrovolných hasičů, které si město velmi váží, stejně jako odkazu zakladatele Tita Kršky. Za město poděkoval všem přítomným: „On to byl, kdo do toho šel a založil první neněmecký sbor u nás na Moravě a také on nasadil svůj život při plnění hasičských povinností. My budeme pokračovat v jeho pravidlech dál tak, jak je nastavil.“

Pietního aktu se zúčastnil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter, ředitel CHH Ing. Jiří Pátek a další představitelé OSH Žďár nad Sázavou. Mezi hosty nechyběla pravnučka zakladatele Hana Koptová. Večer proběhla v sále hasičské zbrojnice slavnostní schůze.

Řadě členů sboru se při příležitosti oslav dostalo ocenění mnohaleté práce. Byla rozdána čestná uznání a poděkování, čestná členství a záslužné medaile, věrnostní stužky a to i za šedesát let činnosti.

Mgr. Bc. David Dvořáček, DiS.
Sdílet