Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při požáru na jednotce intenzivní péče v Hořovicích cvičili hasiči ze šesti jednotek

Dne 18. 7. 2016 večer proběhlo prověřovací cvičení s tématem požár na jednotce intenzivní péče ARO – JIP v hořovické nemocnici (dále jen NH). Hasiči ve spolupráci s vedením NH využili odstávky tohoto oddělení z důvodu jeho stavební rekonstrukce a nasimulovali zde požár v zázemí pro personál přímo před pokoji pacientů.

Cílem tohoto cvičení nebylo jen prověření JPO v souvislosti s evakuací pacientů a zdoláváním požáru, ale za přítomnosti vedení NH a jejího krizového managementu byl vyzkoušen systém požární signalizace na oddělení, činnost ostrahy NH a vlastní činnost lékařského personálu jak před příjezdem první JPO, tak zejména jejich odborná součinnost s velitelem zásahu a zasahujícími hasiči při evakuaci pacientů závislých na monitorovacích a život udržujících přístrojích.

Prvotní pokus o likvidaci požáru personálem nebyl úspěšný a lékaři spolu se sestrami zajistili individuální kyslíkové přístroje pro pacienty a zavřeli je na pokojích, aby se k nim dostalo co nejméně kouře. Čtyři z nich ještě stačili evakuovat do spojovací chodby mezi budovami. Dále lékařský personál zajistil odpojení centrálních rozvodů kyslíku na oddělení.

Dle interních směrnic došlo ve velmi krátké době ke svolání dalšího lékařského personálu z celé nemocnice, který byl připraven poskytnout odbornou pomoc evakuovaným pacientům. Po příjezdu první JPO ze stanice Hořovice, bylo velitelem zásahu rozhodnuto o vybavení dvou lékařů dýchacím přístrojem a spolu s nimi byl proveden průzkum pokojů a zahájena okamžitá evakuace zbylých pacientů.

Cvičení byl přítomen i technik požární ochrany – odborně způsobilá osoba, která zpracovává pro NH dokumentaci požární ochrany a mohl tak na místě vidět, jak protipožární opatření fungují. Na oddělení bylo celkem 14 pacientů, které představoval personál NH a kteří byli pouze ležící na přístrojích, někteří z nich dokonce na plicní ventilaci. Evakuace všech pacientů probíhala na pojízdných lůžkách a za odborného dohledu lékařského personálu.

Další důležitou okolností tohoto cvičení bylo ověření, že ani při maximálním zakouření oddělení ARO – JIP nedošlo k průniku kouře na operační sály, které se nachází o patro výš.

Na závěr bych chtěl za hasiče poděkovat vedení Nemocnice Hořovice za umožnění uspořádat cvičení na jinak „nedostupném“ oddělení ARO – JIP a všemu zúčastněnému lékařskému personálu za profesionální a velmi obětavý přístup k tomuto cvičení.

Zúčastněné JPO:

  • HZS Beroun a Hořovice,
  • JSDH Hostomice, Komárov, Žebrák a Lochovice.
mjr. Ing. Milan Provazník
vrchní komisař, pracoviště IZS a služeb
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun
Sdílet