Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operátoři tísňové linky 112 v Karlových Varech zachránili řidiče ve Francii, měl zdravotní problémy

S vážnými zdravotními problémy se řidič nákladního auta obrátil na svého dispečera přepravní společnosti ze Svatavy na Sokolovsku. Řidič se v tu chvíli nacházel na silnici N57 ve Francii.

Dispečer bez odkladu kontaktoval se žádostí o pomoc při zajištěné lékařské péče na tísňovou linku 112, která je součástí Krajského operačního a informačního střediska HZS Karlovarského kraje. Tísňový hovor byl přijat v pátek 22. července krátce před pátou hodinou ráno.

Operátor tísňové linky od volajícího zjistil kontakt na řidiče v nesnázích, jeho přesnou polohou pomocí souřadnic GPS a také aktuální zdravotní stav muže. Následně příslušníci operačního střediska využili kontakt na pohotovostní linku českého velvyslanectví v Paříží, tento kontakt potvrdilo i operační středisko Generálního ředitelství HZS České republiky.

Operátor z Karlových Varů kontaktoval pracovnici velvyslanectví Gabrielu Varet na pohotovostní lince, předal jí veškeré známé informace a domluvil se na následném postupu. Z velvyslanectví už šel přímý hovor na francouzskou tísňovou linku, která zajistila záchrannou službu na místo, kde se nacházel český řidič.

Operační středisko v Karlových Varech vyčkalo na potvrzení z Francie, že řidič je převezen do nemocnice ve městě Epinal a tuto informaci poté předalo dispečerovi přepravní společnosti ve Svatavě, který celou událost oznámil.

Díky dobré spolupráci všech složek jak v České republice, tak ve Francii, se podařilo bez zbytečného odkladu zajistit potřebnou záchranářskou péči pro řidiče, který ji potřeboval, a nebylo v jeho silách, aby si ji přivolal v zahraničí sám.

Z hlediska operačního střediska HZS Karlovarského kraje se jedná o událost, se kterou se v minulosti operátoři již setkali. Vždy dokázali ať už dobrou jazykovou vybaveností či dostupnými kontakty a technologiemi pomoct těm, kteří tuto pomoc v zahraničí potřebovali.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet