Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči likvidovali únik nebezpečné emulze na dálnici, tekla z převráceného přívěsu

Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly ve čtvrtek 11. 8. 2016 dopoledne na dálnici D1 v Ostravě nedaleko Svinovských mostů, kde se stala nehoda nákladního automobilu s přívěsem.

Přívěs, ze kterého pomalu tekla na krajnici nebezpečná chladicí emulze, skončil opřený o betonové dílce na okraji dálnice. Jeden (pravý) jízdní pruh ve směru na Olomouc byl několik hodin uzavřený.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě, která se obešla bez zranění, informováno ve čtvrtek dopoledne před půl desátou. Na dálnici vyjely tři ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Zábřeh, Přívoz a Jih.

Hasičům se podařilo v kanále zachytit celou část emulze, která vytekla na okraj dálnice i tu, která tekla kanalizací na okraji dálnice. Použili na ní nasákavý sorbent. Současně jímali pomocí korýtka pomalu tekoucí emulzi z přívěsu, který vezl staré hadry, napuštěné emulzí, používané do těžké výroby. Hasiči nechali zachycenou emulzi odborně zlikvidovat.

O postavení a odtažení přívěsu, ležícího na okrajových betonových dílech dálnice, se měla po odpoledním odjezdu hasičů postarat soukromá odtahová služba.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet