Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšetřování výbuchu a následného požáru ve firmě AGBA, při němž zemřeli dva lidé, je u konce. Viník zemřel

Vyšetřování výbuchu a následného požáru ve firmě AGBA, při němž zemřeli dva lidé, je u konce. Případ policisté odložili, nelze stíhat osobu, která zemřela.

Desítky hasičů zasahovaly počátkem prosince roku 2015 u požáru ve firmě AGBA, nacházející se v průmyslové zóně Vesecko na Turnovsku. Při požáru v areálu firmy, která se zabývá výrobou lékárniček do aut, autokosmetiky a dalších doplňků do vozidel, zemřela jedna ze zaměstnankyň a téhož dne i 60letý muž, který byl původně s popáleninami na 60% těla převezen do nemocnice. Další dvě osoby utrpěly těžká zranění.

Přečtěte siPatnáct jednotek likvidovalo na Turnovsku požár haly v areálu soukromé firmy, událost si vyžádala 2 lidské životy

Ještě týž den, kdy k požáru ve firmě došlo, zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti podle § 273/1,3a, b trestního zákoníku.

V souvislosti se zjišťováním příčin vzniku požáru a stanovení případné konkrétní trestně-právní odpovědnosti byl sestaven speciální pracovní a vyšetřovací tým složený nejen z policistů, ale i zástupců Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký a Liberecký kraj.

Ze závěrů vyšetřování je patrné, že k výbuchu a následnému požáru v objektu firmy AGBA došlo po neodborné manipulaci s chemickou látkou (čistič brzd), kdy došlo k jejímu masivnímu úniku. Následkem toho došlo k chemické reakci, kdy spolu se vzduchem se směs vyteklá do prostor objektu stala výbušnou a následně byl, zřejmě výbojem elektrického zařízení, iniciován výbuch a následný požár. V důsledku toho byly usmrceny dvě osoby, další dvě osoby utrpěly těžkou újmu.

Přečtěte siDobrovolní hasiči za své nasazení při zásahu v Turnově obdrželi od hejtmana záslužné medaile

Na základě výpovědí svědků události, šetření policie, znaleckého posudku Technického ústavu požární ochrany GŘ HZS, odborného vyjádření vyšetřovatelů HZS LK, šetření Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký a Liberecký kraj a dalších nashromážděných písemných podkladů je dostatečně patrný skutkový děj, jeho příčiny a následky.

Policejní komisař, na základě výpovědí svědků a závěrů expertního týmu, podpořený znaleckými posudky došel k závěru, že trestní věc na základě ustanovení trestního řádu odkládá, a to z důvodu, že fyzická osoba, která by nesla v souvislosti s tímto případem trestně právní odpovědnost pro spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, zemřela, a není možné proti ní vést trestní řízení.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
Sdílet