Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze hořely Barrandovské ateliéry, na místě bylo několik profesionálních i dobrovolných jednotek

Před půl šestou večer v pátek 26. srpna 2016 vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči v Praze do barrandovských filmových ateliérů, odkud byl několika oznamovateli ohlášen hustý černý kouř.


AKTUALIZACE 27.08.2016
K Barrandovkým ateliérům se dnes dopoledne vrátili vyšetřovatelé policie a hasičů. Ti s využitím speciálně vycvičeného psa pátrali po akcelerantech hoření a snažili se stanovit příčinu požáru. Ani po několika hodinách nedospěli k jednoznačnému závěru. Rozhodli se proto přizvat specialistu z Krminalistického ústavu v Praze. Samotnou příčinu požáru tak nejspíš odhalí až odborná znalecká zkoumání.


Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že jsou plameny zasaženy nedávno vybudované venkovní filmařské kulisy, které slouží k filmování z prostředí středověkého městečka. Požár se rozšířil i na travní porost.

Hasiči nasadili několik vodních proudů, vyneseno bylo několik tlakových lahví. Postupně byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na žádost velitele zásahu vzlétl také policejní vrtulník s bambi vakem. Zřízena byla i kyvadlová doprava vody, tu zajišťují převážně dobrovolné jednotky.

V devatenáct hodin byl požár lokalizován, celkově hoří na ploše přibližně 100×100 metrů. Několik částí objektů hasiči včasným zásahem uchránili. V půl osmé večer na místě zasahuje celkem 7 profesionálních a 10 dobrovolných jednotek hasičů, postupně dojde k redukci sil a prostředků.

K ošetření tří hasičů na místo dorazila Zdravotnická záchranná služba. Na místo vyjel také zástupce generálního ředitelství, magistrát pro zasahující hasiče připravuje občerstvení.

Po 21:00 hodině z místa postupně odjíždí hasiči a dochází ke střídání jednotek a dohašování ohořelých zbytků. Vyšetřovatelé hasičů se na požářiště vrátí v ranních hodinách, kdy proběhne došetření příčiny vzniku požáru.

U požáru pomáhali i pražští policisté
Policisté uzavřeli nejbližší okolí a vymezili bezpečný perimetr, tak aby co nejvíce usnadnili hasičům jejich práci. Těm nakonec policie poskytla i potřebnou techniku v podobě policejních stříkačů a vrtulníku. Na samotném zásahu se tak podílely desítky policistů z různých útvarů a služeb, včetně poříčního oddílu policie, který zajišťoval doplňování vody do speciálního hasicího vaku vrtulníku.

Krátce před osmou hodinou se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu a policejní cisterny s vrtulníkem nebylo už dále potřeba. Pro policisty však celá věc zdaleka nekončí. Nadále budou požářiště i jeho nejbližší okolí střežit a to až do ranních hodin, kdy se na místo vrátí vyšetřovatelé a budou zjišťovat samotnou příčinu požáru. Výši škody prozatím kriminalisté odhadují na 100 milionů korun.

Sdílet