Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plzni hořela strojovna chlazení masokombinátu, hasiči naměřili zvýšené koncentrace čpavku a oxidu uhelnatého

V sobotu 27. srpna 2016 v půl páté odpoledne vyjeli hasiči ze všech plzeňských stanic do ulice Podnikatelská na Borských polích k požáru masokombinátu. Současně operační středisko vyhlásilo poplach jednotkám SDH Bolevec, Doudlevce, Křimice, Skvrňany a Vejprnice.

Požár vypukl ve strojovně technologie chlazení, začal hořet kompresor, který v masokombinátu tlačí čpavek. Na likvidaci požáru ve strojovně hasiči použili těžkou pěnu, na zkrápění dvou zásobníků čpavku nasadili roztříštěný proud. Hasební zásah probíhal jak ze země, tak ze střechy a z výškové techniky.

Na místě se celkem točilo 11 cisteren a 2 kusy výškové techniky. Hasiči z Košutky přivezli i vysokotlaké hasicí zařízení Cobra a vozidlo na plnění dýchacích přístrojů. Kvůli nasazení velkého počtu hasičů museli přijít do služby i hasiči z volna.

V budově hasiči naměřili vysoké koncentrace čpavku (100 ppm) a v souvislosti s požárem i oxidu uhelnatého (50 ppm). Kvůli přítomnosti nebezpečných látek hasiči po celou dobu zasahovali v dýchací technice.

Díky rychlému zásahu i vzhledem k dobrým rozptylovým podmínkám hasiči nechali uzavřít pouze ulici Podnikatelská. Do širšího okolí se nebezpečné látky nedostaly, obyvatelé Plzně jimi nebyli nijak ohroženi. Koncentrace nebezpečných látek na místě i v okolí kontrolovali příslušníci Chemické laboratoře Třemošná.

Kolem sedmé hodiny večer začaly pomalu koncentrace nebezpečných látek klesat. Teprve až po odvětrání budovy začali vyšetřovatelé zjišťovat příčiny vzniku požáru. Odebrali vzorky, které budou podrobeny dalším expertízám. Na vyšetřování se podílí i Technický ústav požární ochrany.

Škody doposud nebyly vyčísleny, je jasné, že se budou sčítat miliony. Kromě vlastního vybavení strojovny byly poškozeny i okolní prostory a kanceláře kouřem. Další škody hlásí operátoři mobilních sítí, kteří na střeše budovy mají umístěnou technologii.

Sdílet