Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru chaty v Zadní Třebani musela záchranná služba ošetřit tři hasiče

Dne 28. srpna 2016 deset minut po třinácté hodině přijal operátor tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o požáru chaty v obci Běleč na Berounsku. Dle prvotních zpráv požár chatu zcela zasáhl.

Operační důstojník k místu události dle poplachového plánu vyslal profesionální jednotky ze stanic Beroun a Řevnice a dobrovolné jednotky SDH Liteň, Králův Dvůr, Zadní Třebáň, Řevnice, Karlštejn a Mokropsy-Černošice. Už během jízdy k zásahu bylo upřesněno, že v budově, která je požárem zcela zasažena, se nikdo nenachází.

První jednotka byla na místě události šest minut od ohlášení. Při jejím příjezdu se potvrdila prvotní informace, že chata je požárem zachvácena v plném rozsahu. Velitel zásahu rozdělil požářiště do dvou úseků, kde byl první sektor zaměřen na likvidaci požáru chaty a druhý na ochranu okolí.

Celkem se zasahovalo třemi C proudy v dýchací technice. Hasičům se podařilo požár lokalizovat okolo čtrnácté hodiny, úplně zlikvidován byl těsně před sedmnáctou hodinou.

Vzhledem k tomu, že venkovní teplota atakovala 30 stupňů Celsia, bylo nutné zajistit pro zasahující hasiče pitný režim, o který se postarala místostarostka obce. Při zásahu došlo ke kolapsu jedno ze zasahujících hasičů, který byl prohlédnut přítomnou ZZS a ponechán na místě. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1 milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet