Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berounský hasič postříbřil Svatohorské schody

Za téměř tropického počasí se v sobotu 10. září 2016 uskutečnil v Příbrami osmý roční extrémní soutěže „Běh hasičů do Svatohorských schodů 2016“, který pořádá Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory. O pořadí na prvních dvou místech rozhodlo neuvěřitelných devět setin sekundy!

Závod je vypsán pro dvojice hasičů, na které čeká náročný výběh po dlouhém krytém schodišti na nejznámější památku a dominantu Příbrami – poutní místo Svatou Horu. Trať je dlouhá 560 metrů s převýšením 80 metrů. Stoupání má v průměru 15 procent, ovšem v některých úsecích je více než dvojnásobné.

Závodníci musí běžet v zásahové obuvi a přilbě, navíc přibližně do jedné třetiny nesou hadice a proudnice, které na vyhrazeném místě v podobě hrací desky „Člověče, nezlob se!“ po spojení odloží; muži mají i dýchací přístroj jako zátěž. Hasiči si tak připomínají mohutný požár areálu v roce 1978, kdy také museli nahoru na památný kopec „po svých“.

Na startu se letos objevilo 65 dvojic – 45 v nejsilnější kategorii mužů, 6 v kategorii mužů v součtu věků nad 80 let a také 12 ženských párů. Mezi účastníky nechyběly ani čtyři týmy hasičů z nizozemského Hoornu, což je jedno z partnerských měst Příbrami. Většina borců přijela z dobrovolných sborů ze Středočeského kraje, své zástupce měl ve startovní listině i Jihočeský a také Západočeský kraj. Několik závodníků se prezentovalo pod hlavičkou HZS Středočeského kra­je.

Z nich se nevíce dařilo Dušanu Plodrovi z HZS Beroun, který se svým jihočeským kolegou Petrem Bendou z HZS Tábor obhajoval prvenství z minulého ročníku. Putovní pohár si však tentokrát neodvezli, neboť v dramatickém souboji podlehli o pouhých devět setin sekundy, což v přepočtu na délku trati odpovídá asi 21 centimetrům, Janu Morovi a Milanu Hochmutovi z SDH Starý Rožmitál. Dvojice na bronzové pozici pak ztratila přes 25 sekund.

Za zmínku stojí i výkon třiapadesátiletého Jaroslava Trocha z HZS Příbram, který po boku svého osmadvacetiletého syna Radka z SDH Pňovice vybojoval v kategorii nad 80 let skvělou třetí příčku.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet