Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem úterního cvičení byl požár ve třetím nadzemním podlaží zámku v Bechyni, likvidace trvala hodinu

V úterý 13. září 2016 se v odpoledních hodinách na zámek v Bechyni sjelo několik hasičských jednotek, aby zlikvidovaly požár vzniklý pravděpodobně při prováděných stavebních pracích. Naštěstí se jednalo o cvičení, do kterého se zapojili jak profesionální hasiči ze stanic Tábor a Týn nad Vltavou, tak jednotka SDH obce Bechyně.

Námět cvičení předpokládal požár ve třetím nadzemním podlaží bechyňského zámku, kde jsou uloženy velmi cenné exponáty. Podle oznamovatele na tísňovou linku by v požárem zasažených prostorách neměli být žádní lidé.

Velitel zásahu přesto rozhoduje o důkladném průzkumu a prohledání všech zasažených místností. Dále rozhoduje o taktice zvládnutí požáru: rozděluje místo zásahu na úseky, volí způsob dopravy vody a rozhoduje o evakuaci nejcennějších exemplářů, které nesmí poškodit voda.

Plán cvičení mu zkomplikoval situaci tím, že místní hydrantová síť je nedostatečná pro zásobování vodou na požářiště. Bylo nutné vytvořit vzdálené čerpací stanoviště a vodu dodávat dálkovou dopravou cisternami. A to i přes problematický terén a převýšení, které prostě musí hasičská technika překonat.

Další připravenou komplikací byly uměle zakouřené prostory, kde se hasiči museli pohybovat s nasazenými dýchacími přístroji.

Za necelou hodinu od vyhlášení poplachu byl fiktivní požár uhašen. Zda zasahující jednotky splnily stanovené cíle, ukáže hodnocení, které bude v následujících dnech. V tuto chvíli je však již možné říci, že cvičení prověřilo, že hasiči si umí poradit s dálkovou dopravou vody na požářiště i přes komplikovaný terén, umí se zorientovat v historických budovách nebo že zvládnou evakuaci cenných předmětů.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet