Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hejtman Olomouckého kraje na jednání zastupitelstva ocenil dobrovolné i profesionál­ní hasiče

Hejtman Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil na jednání Zastupitelstva Olomouckého kraje ocenil dva profesionální a jednoho dobrovolného hasiče. Ocenění si převzali za dlouholetou činnost na úseku požární ochrany a za pomoc při záchraně životů.

Medaili Olomouckého kraje za záchranu lidského života obdržel Jiří Vaněk, dobrovolný hasič z SDH Tři Dvory a medaile za zásluhy o bezpečnost převzali z rukou hejtmana Olomouckého kraje ppor. Ing. Pavel Thin a nprap. Zbyněk Hradil z požární stanice v Olomouci.

Jiří Vaněk, dobrovolný hasič SDH Tři Dvory

V sobotu 25. června 2016 v 02:14 hodin byl nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár rodinného domu v Litovli na ulici Kolárova. Na místě byla jako první hlídka Policie ČR a jeden člen jednotky dobrovolných hasičů Tři Dvory, Jiří Vaněk.

Ještě před příjezdem první jednotky hasičů provedl Jiří Vaněk prvotní průzkum, a to bez jakýchkoli ochranných pomůcek. I přesto se však neustále snažil získat informace o přítomnosti osob uvnitř hořícího domu od sousedů a pokoušel se v silně zakouřeném prostředí zorientovat.

Po příjezdu první jednotky hasičů poskytl veliteli zásahu prvotní důležité informace a navigoval průzkumnou skupinu na místo, kde slyšel sténání a kašel osob. Dále pomáhal při záchraně dvou osob ze zakouřeného rodinného domu. Svým příkladným a rozhodným jednáním zásadně přispěl k záchraně dvou lidských životů.

ppor. Ing. Pavel Thin, velitel čety na požární stanici v Olomouci

Pavel Thin nastoupil k HZS Olomouckého kraje 1. 6. 2001. V současné době je zařazen jako velitel čety na centrální požární stanici v Olomouci. Během své profesní kariéry se podílel na likvidaci rozsáhlých mimořádných událostí, jako například povodní na Olomoucku v roce 2006, či mezikrajské pomoci při rozsáhlých povodních v Čechách v roce 2002.

V současné funkci prokazuje vysoké odborné znalosti a řídící schopnosti. Dne 25. 6. 2016 působil jako velitel zásahu při likvidaci požáru skladu textilu v Olomouci – Bělidlech, který patří k nejrozsáhlejším požárům ve městě v posledních desetiletích.

Velmi složitá situace na místě zásahu po příjezdu prvních jednotek požární ochrany vyžadovala rychlá a účinná rozhodnutí, což zvládl s přehledem. Díky tomu byly uchráněny velké hodnoty na sousedních areálech a objektech.

Jmenovaný se rovněž intenzivně zaměřuje na problematiku vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a podílí se na tvorbě metodik a postupů na republikové úrovni.

nprap. Zbyněk Hradil, velitel družstva na požární stanici v Olomouci

Zbyněk Hradil nastoupil k HZS Olomouckého kraje 1. 8. 1995. V současné době je zařazen jako velitel družstva na centrální požární stanici v Olomouci. Podílel se na likvidaci rozsáhlých povodní na Moravě v roce 1997 a 2006. Má bohaté znalosti a zkušenosti, které uplatňuje při výkonu současné funkce.

Od nástupu k hasičskému záchrannému sboru se aktivně věnuje požárnímu sportu. Působí dlouhé roky jako vedoucí krajského reprezentačního družstva se kterým dosáhl až na třetí místo na Mistrovství republiky v požárním sportu v roce 2011.

Přestože stále aktivně sportuje, věnuje se rovněž trenérské činnosti a to jak u profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Je uznávanou osobností v oblasti požárního sportu v celorepublikovém měřítku.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet