Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Královéhradeckého kraje se stali absolutním vítězem Mistrovství České republiky v klasických disciplínách CTIF

Dne 24. září 2016 se na letním stadionu na nábřeží Jiřího Wolkera ve Dvoře Králové uskutečnil sedmý ročník Mistrovství České republiky družstev v klasických disciplínách CTIF.

CTIF je zkratka pro Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů. Jedná se o nejvýznamnější celosvětovou organizací pro výměnu zkušeností v oblasti požární ochrany, pomoci a záchrany při katastrofách. S organizací souvisí také soutěže v CTIF a různé Mezinárodní hasičské soutěže, které se konají nejen u nás, ale i v zahraničí a prohlubují přátelské vztahy mezi hasičskými sbory členských zemí. V současné době je v rámci CTIF sdruženo asi 50 členských států a 30 přidružených čle­nů.

Dnešní soutěže ve Dvoře Králové nad Labem se zúčastnilo celkem devatenáct družstev mužů i žen a sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky, Slovenska a Polska a družstvo profesionálních hasičů Královéhradeckého kraje. Mistrovství zahájil náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky brig. gen. Ing. František Zadina. Slavnostního nástupu se dále zúčastnili představitelé Hasičského záchranného sboru České republiky, krajských a okresních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, zástupci samosprávy a další hosté.

Soutěžní družstva změřila své síly v požárním útoku („nasucho“) a ve štafetovém běhu s překážkami v kategoriích mužů a žen v třídě A (bez započtení věkových bodů) a třídě B (se započtením věkových bodů). Při požárním útoku si devítičlenné družstvo nejprve na stanovišti připraví nářadí a po odstartování vytvoří sací vedení, dopravní vedení a následně rozvinutí dvou útočných proudů.

V této disciplíně dosahují nejlepší družstva výsledný čas kolem čtyřiceti sekund. Druhou disciplínou je štafeta s překážkami, kdy osm členů družstva formou štafetového běhu s proudnicí obíhá atletický ovál a závodníci přitom překonávají kladinu, bariéru (pouze muži) a také šestimetrovou rouru, kterou se musí obratně proplazit. Také tato disciplína klade veliké nároky na sílu, rychlost a obratnost závodníků a nejlepší družstva zde dosahují výsledný čas kolem pětapadesáti sekund.

Pořadatelem sedmého mistrovství České republiky družstev v klasických disciplínách CTIF jsou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje. Akce se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France a předsedy Českého národního výboru CTIF genmjr. Ing. Drahoslava Ryby.

Velkého úspěchu dosáhlo na mistrovství družstvo profesionálních Královéhradeckých hasičů, kteří se stali absolutními vítězi a z rukou svého krajského ředitele plk. Ing. Františka Mencla tak mohli převzít putovní pohár. Zároveň si zajistili postup na mezinárodní soutěž CTIF, která se uskuteční v příštím roce v rakouském Villachu.

Více informací a podrobné výsledky soutěže jsou k dispozici na internetovém informačním serveru Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka na adrese www.dh.cz.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet