Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kopřivnici hořela střecha nákupního centra, na místě zasahovalo sedmnáct hasičských jednotek

Celkem sedmnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo v neděli 25. 9. 2016 od odpoledne zhruba do nedělní půlnoci v Kopřivnici (okres Nový Jičín) u požáru objektu obchodního centra (OC) ve Štefánikově ulici.

Oheň a kouř poničil jak stavební prvky, včetně střechy, tak vystavené či uskladněné zboží tří velkých prodejen. Předběžná škoda byla odhadnuta na 50 milionů korun. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Požár se dá považovat množstvím zasahujících jednotek hasičů i škodou jako letošní druhý nejvážnější v Moravskoslezském kraji. Zranily se při něm lehce 4 osoby – dva zasahující hasiči na ruce a noze, další dva muži se nadýchali kouře – přicházející zákazník a policista.

Na tísňovou linku hasičů volala zhruba ve tři čtvrtě na čtyři nedělního odpoledne zaměstnankyně jedné ze tří velkých prodejen obchodního centra s tím, že zde hoří. Do Štefánikovy ulice postupně přijelo více než dvacet hasičských vozidel, hlavně cisterny, včetně několika vozidel „výškové techniky“, tedy automobilových žebříků a automobilových plošin. Hasiči společně s policisty ihned evakuovali z útrob OC několik zaměstnanců a zákazníků.

Během zásahu vždy pracovaly tři kusy výškové techniky, z nichž hasiči hasili plochou sendvičovou střechu obchodního centra. Hasili také přes dveře skladiště a vstupní dveře i popraskanou výlohu. Požár dostali pod kontrolu zhruba za tři a půl hodiny. Komunikaci velitele zásahu s hasiči (např. při povolávání dalších jednotek) i dalšími subjekty usnadňovalo mobilní operační středisko.

Je předpoklad, že po nedělní půlnoci zůstane na kontrole požářiště už jen místní jednotka dobrovolných hasičů. V pondělí ráno budou čerství hasiči (nová směna) pokračovat v zásahu a vyšetřovatelé HZS MSK společně s Policií ČR budou za světla pokračovat ve zjišťování příčiny vzniku požáru.

Během drtivé většiny zásahu stoupal z přízemní budovy OC k nebi silný šedý až černý kouř, který bylo vidět na kilometry daleko. Obtížný se stal během stmívání zhruba na čtvrt hodiny vlivem povětrnostní změny – místo stoupání začal klesat a jeho účinky mohlo pocítit několik desítek vytrvalých diváků za bezpečnostní páskou. Byli okamžitě varováni před toxicitou kouře a možnými zdravotními komplikacemi a většina z nich se raději vydala do svých domovů.

V Kopřivnici zasahovaly čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nový Jičín, Ostrava-Jih, Ostrava-Zábřeh a Ostrava-Fifejdy, s nimi 12 jednotek dobrovolných hasičů – Kopřivnice, Příbor, Štramberk, Mořkov, Studénka, Petřvald, Lichnov, Frenštát pod Radhoštěm, Sedlnice, Trojanovice a Brušperk, a také podnikoví hasiči Tatra Trucks.

26.09.2016 08:00

Ruch v pondělí dopoledne určitě bude zaznamenán na požářišti v obchodním centru v Kopřivnici ve Štefánikově ulici, kde hořelo od nedělního odpoledne a předběžná škoda byla odhadnuta na 50 milionů korun, když zde zasahovalo 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

O nedělní půlnoci se většina jednotek hasičů mohla vrátit na své základny, když byl požár téměř dohašen. Požářiště hlídala v noci jednotka dobrovolných hasičů Kopřivnice a Policie ČR. V pondělí ráno sem přijely tři jednotky dobrovolných hasičů – Kopřivnice, Studénka a Starý Jičín, které budou pokračovat v posledních dohašovacích pracích.

26.09.2016 14:00

Tři jednotky dobrovolných hasičů – z Kopřivnice, Studénky a Starého Jičína – dohašovaly v pondělí 26. 9. 2016 dopoledne poslední zbytky ohně v poničeném obchodním středisku v Kopřivnici (okres Nový Jičín) ve Štefánikově ulici vedle Kauflandu.

Platí stále předběžný odhad celkové škody ve výši 50 milionů korun, příčina vzniku požáru je v pečlivém šetření hasičů z Moravskoslezského kraje a Prahy a Policie ČR.

Těm dobrovolní hasiči v pondělí dopoledne asistovali. Přivolaný statik rozhodl, že téměř polovina objektu bude zatím nepřístupná a opáskovaná bezpečnostními páskami. Uhašení požáru bylo vyhlášeno po pondělním poledni, kdy se hasičům podařilo rozhrabat a řádně prolít vodou poslední i slabě kouřící vrstvy poničeného zboží, hlavně oděvů a obuvi.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet