Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zastávečtí hasiči od konce září vyjíždějí k zásahům s novou cisternou

V sobotu 24. září 2016 proběhlo slavnostní předání nové cisternové automobilové stříkačky CAS 20 na podvozku Tatra jednotce SDH obce Zastávka. Dodavatelem vozidla byla firma THT Polička, s.r.o.

Slavnostní předání nového zásahového vozu proběhlo za přítomnosti JUDr. Michal Haška, hejtmana Jihomoravského kraje, RNDr. Petra Pospíšila, starosty obce Zastávka, plk. Ing. Jiřího Pelikána, ředitele HZS Jihomoravského kraje, členů hasičského sboru Zastávka, zastupitelů a občanů obce Zastávka a dalších vzácných hostů.

Nová Tatra byla pořízena za přispění finanční dotace 2 500 000 Kč z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a 1 000 000 Kč z rozpočtu Jihomoravského kraje. Zbylou částku, nutnou k realizaci pořízení nové cisterny, ve výši 3 000 000 Kč dofinancovala obec Zastávka z vlastních prostředků.

Jednotka SDH Zastávka je zařazena do kategorie JPO II a nová cisterna nahradí stávající již 30 let starou CAS K25K na podvozku Tatra 815. Starý vůz však zastávečtí hasiči nepošlou na šrotiště, ale nechají ji ve svých službách jako záložní velkokapacitní cisternu a to do doby, než vypoví svou službu úplně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z prototypů cisterny, která byla postavena na vojenském podvozku a je svým způsobem unikátem, bude po ukončení služby u místních hasičů nabídnuta některému z muzeí hasičské techniky.

Zdeněk Milan
velitel JSDH Zastávka
Sdílet