Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná nehoda autobusu a dvou osobních vozidel zastavila provoz v libereckém tunelu, cvičily složky IZS

Nehoda s velkým počtem zraněných osob prověřila dne 01.10.2016 v Li­berci součinnost složek IZS. Námětem taktického cvičení byla dopravní nehoda, při které došlo v libereckém tunelu (ve směru z Děčína na Turnov) ke střetu autobusu a dvou osobních automobilů. Celá záchranná akce se rozjela po ohlášení v 1:39 hodin, povoláno bylo 9 jednotek hasičů.

Hasiči zřídili štáb velitele zásahu a jednotky prováděly vyprošťování zraněných osob, poskytování první předlékařské pomoci a transport na shromažďovací stanoviště. V pěti případech museli hasiči použít na vyproštění zaklíněných osob hydraulické nástroje.

Liberecký tunel je součástí průtahu silnice I/35 městem, jedná se o dvoutubusový tunel se dvěma jízdními pruhy v každém směru. Dlouhý je 280 metrů s průjezdným profilem 5,2 metru a podélným sklonem 0,3 %. Jeho výstavba probíhala od roku 1994 do roku 1997.

Kouř, který se v tunelu objevil, neměl na svědomí požár. Žádný z dopravních prostředků nezačal po nehodě hořet, šlo o odpařené provozní kapaliny.

ZZS LK ošetřila celkem 25 osob, z toho 5 lidí bylo těžce zraněno, 6 středně těžce a 14 osob bylo zraněno lehce. Pacienti byli po ošetření transportováni na traumatologii liberecké nemocnice. Zásahu se zúčastnily 3 výjezdové skupiny RV (posádka s lékařem) a 9 výjezdových skupin RZP.

Na žádost velitele zásahu došlo k uzavření tubusu tunelu a PČR měla v kompetenci nejen šetření dopravní nehody, ale i uzávěry a usměrňování dopravy na objízdných trasách. Policisté střežili ve spolupráci s Městskou policií Liberec tunel před vstupem neoprávněných osob.

U dopravní nehody hasiči řešili také únik provozních náplní. Velké plochy za autobusem zasypali sorpčními látkami, část ropných produktů skončila v odtokové kanalizaci tunelu. Hasiči nalezli místo, kudy voda vytéká, a položili na místa sorpční hady. Situaci konzultovali se zástupcem z odboru životního prostředí libereckého magistrátu. Cvičení na nehody s velkým počtem raněných absolvují hasiči pravidelně, v libereckém tunelu však cvičili úplně poprvé.

„V simulovaných podmínkách nenastaly žádné komplikace a složky IZS následky nehody zvládly se zhruba hodinovým předstihem oproti původnímu plánu. Reálný zásah by však ztěžovala řada faktorů jako třeba silný provoz na hlavním tahu I/35,"

doplnil zpracovatel cvičení mjr. Ing. Jaromír Mottl, velitel stanice Liberec.


Na místě zasahovaly jednotky z HZS Libereckého kraje ze stanice Liberec, stanice Jablonec nad Nisou a stanice Česká Lípa, spolu s HZSP SŽDC Liberec a libereckými dobrovolnými jednotkami z Horního Hanychova, Růžodolu I, Karlinek, Hrádku nad Nisou a Stráže nad Nisou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet