Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Věznice ve Stráži pod Ralskem posloužila hasičům při cvičení, námětem bylo onemocnění jednoho z dozorců

Ve středu 19. 10. 2016 proběhlo ve Věznici Stráž pod Ralskem taktické cvičení složek IZS zaměřené na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

Ve scénáři cvičení postihla jednoho z dozorců věznice hemoragická horečka Lassa, kterou se nakazil během tříměsíční stáže v Nigérii. Spolu s dozorcem se na přiděleném oddíle nacházelo i 6 odsouzených. Dotyčné osoby musely být izolovány, a to včetně zdravotní sestry, která byla přivolána k nakaženému.

Hasiči HZS Libereckého kraje vytyčili nebezpečnou zónu a připravili prostor pro speciální techniku jako stanoviště dekontaminace osob či kontejnerový systém. Do nebezpečné zóny vstupovali zasahující v jednorázových oblecích. Ty hasiči půjčili příslušníkům Vězeňské služby ČR a pomohli se správným postupem při oblékání a svlékání.

Zasahující museli dle scénáře reagovat také na nově vniklé situace. Jednou z nich byla například agresivita u odsouzených. V průběhu akce byl tedy na místo povolán vyjednavač Vězeňské služby ČR, který vyhrocenou situaci zklidnil. Hasiči provedli dekontaminaci biovaku s nakaženou osobou uvnitř, dekontaminováno bylo i šest odsouzených a zdravotní sestra.

Jednotky zabezpečily uložení výmětů a použitého materiálu do trojobalu, který taktéž prošel dezinfekcí. Dekontaminovaní odsouzení byli odvedeni na uzavřené oddělení věznice. Zdravotní ústav po odchodu hasičů udělal závěrečnou dekontaminaci celého prostoru. Veškerá protiepidemická opatření probíhala pod vedením Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Zasahující jednotky:

  • stanice Jablonné v Podještědí,
  • stanice Česká Lípa,
  • stanice Liberec,
  • stanice Jablonec nad Nisou.
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet