Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči zachraňovali při prověřovacím cvičení kolegu z anténního stožáru na své stanici

Ve středu 19. 10. 2016 odpoledne se stanicí Liberec rozezněl poplach pro lezeckou skupinu profesionálních hasičů. Ti byli vysláni Krajským operačním a informačním střediskem HZS Libereckého kraje k záchraně zraněné osoby z nedalekého anténního stožáru.

Už z nahlášené adresy bylo patrné, že se jedná pravděpodobně o prověřovací cvičení, protože stožár se nacházel na střeše liberecké stanice.

Hasiči po svém příjezdu navázali kontakt se zraněným, který na jejich komunikaci reagoval s tím, že se nemůže postavit, protože si asi zvrtnul kotník. Hasiči pro jeho záchranu zvolili nejprve automobilový žebřík, ale vzhledem k parametrům techniky se k vrcholu stožáru nedostali.

Proto zvažovali variantu využití lezeckých technik, a to pomocí záchranných nosítek SKED nebo pomocí evakuačního trojúhelníků. Pro nedostatek místa na plošině stožáru zvolili nakonec druhou variantu a zraněnou osobu spustili na střechu objektu. Odtud stejným způsobem do patra stanice a následně byl zraněný snesen k místu předání zdravotníkům.

Před vlastní záchranou byla zraněnému poskytnuta neodkladná zdravotnická péče v podobě fixace poraněné nohy a zajištění tepelné stabilizace postiženého.

Při vyhodnocení cvičení byla zmíněna i první varianta záchrany a možnost jejího využití. Ta proběhne v rámci pravidelné odborné přípravy lezeckého družstva v následujících dnech.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet