Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Lanovka 2016 na Klínovci prověřilo osm jednotek, zasahovali hasiči z Karlovarského i Ústeckého kraje

Dne 25. 10. 2016 proběhlo v prostoru Skiareálu Klínovec prověřovací cvičení složek IZS Lanovka 2016. Cvičení bylo společné pro Ústecký a Karlovarský kraj, námětem byla porucha lanovky, kdy na jejích sedačkách uvízlo 80 lidí.

Takový byl výchozí scénář prověřovacího cvičení určeného pro hasiče z Karlovarského a Ústeckého kraje, záchranáře z horské služby a také pracovníky samotného provozovatele lyžařského areálu. V kabinkách lanovky sedělo po dvou či po třech přes osm desítek studentů středních škol z Karlových Varů a Chomutova.

Po zastavení provozu lanovky a ohlášení závady na tísňovou linku s tím, že je potřeba zachránit větší počet lidí, vyslalo operační středisko na místo hasiče z lezeckých skupin z Karlových Varů, Chebu, Mariánských Lázní, Klášterce nad Ohří a Žatce. Doplnili je hasiči z dobrovolných jednotek Boží Dar a Kovářská a také záchranáři z horské služby a vyškolení lezci z řad pracovníků provozovatele lanovky.

Úkolem bylo sladit záchranné práce všech jednotek z obou krajů a splnit předepsaný limit dvou hodin na záchranu všech osob.

Časově náročná záchranná akce se podařila ukončit v daném limitu, cvičení ukázalo slabiny ve vzájemné koordinaci velkého počtu záchranářů ve špatně přístupném terénu pod lanovkou, na tuto činnost se chtějí hasiči následně více zaměřit.

Cvičení bylo možné připravit díky vstřícnému přístupu provozovatele Skiareálu na Klínovci.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet