Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opavští hasiči se zapojili v místní nemocnici do cvičení na záchranu pacienta s Ebolou

Třináct profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a pět jejich vozidel se zapojilo ve středu 26. 10. 2016 do taktického cvičení složek IZS ve Slezské nemocnici v Opavě (SNO), kde se náhle objevil pacient s podezřením na onemocnění hemoragickou horečkou typu Ebola.

Úkolem cvičících subjektů bylo zajistit opatření k zamezení šíření vysoce nakažlivé nemoci a izolace pacienta i s jeho převozem na pracoviště určené k řešení této nákazy.

Hasiči a další složky IZS procvičili vzájemnou spolupráci i se zdravotnickým personálem infekčního oddělení nemocnice, včetně ověření vzájemné komunikace, vytvoření podmínek pro ochranu personálu nemocnice a pacienta při převozu na specializované pracoviště a dekontaminaci místa zásahu a okolí.

Na infekční ambulanci SNO přišel pacient čtvrtý den po návratu z Afriky s horečkou, slabostí, bolestí svalů a bolestí v krku, zvracením a průjmy. Muže přivezl do nemocnice autem otec a doprovodil jej k příjmové ambulanci Infekčního oddělení SNO.

Byl zřízen štáb velitel zásahu s účastí epidemiologa, primáře Infekčního oddělení SNO, HZS Moravskoslezského kraje, ZZS MSK a Policie ČR. Hasiči, kteří se pohybovali v prostorách nemocnice v protichemických přetlakových oděvech, postavili dekontaminační stanoviště pro dekontaminaci osob, které se podílely na zásahu, včetně zdravotnického personálu.

Hasiči se pak zapojili do transportu pacienta v biovaku a doprovodu sanitního vozu při cestě na specializované pracoviště. Rovněž se postarali o dekontaminaci místa vyšetření pacienta a odvoz kontaminovaného materiálu do centrální spalovny v Ostravě.

Během cvičení nebyl omezen běžný provoz a příjem pacientů na Infekční oddělení SNO.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet