Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Karvinsku cvičili zásah u vykolejeného vagonu s bílým fosforem

Šest jednotek hasičů a další složky IZS zasahovaly v pondělí 31. 10. 2016 v Petrovicích u Karviné u nehody nákladního vagonu, z něhož měla unikat neznámá látka, patrně bílý fosfor, který se po železnici převáží přes Karvinsko z Kazachstánu do Břeclavi. Šlo o taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Do cvičení IZS se zapojily dvě jednotky HZS Moravskoslezského kraje – ze stanic Karviná a Ostrava-Zábřeh, tři jednotky dobrovolných hasičů – Petrovice-Závada, Petrovice-Marklovice a Havířov, a drážní hasiči z Ostravy (SŽDC), také Chemická laboratoř HZS MSK z Frenštátu pod Radhoštěm.

První část cvičení se konala na centrální hasičské stanici HZS MSK v Karviné formou prezentací firem ČD Cargo (dopravce), drážních hasičů SŽDC a Chemické laboratoře HZS MSK. Mezi další účastníky tohoto zaměstnání patřili zástupci obce Petrovice u Karviné, Magistrátu města Karviná a Policie ČR.

V areálu železničního nádraží v Petrovicích u Karviné se uskutečnila druhá část – taktické cvičení složek IZS se zaměřením na problematiku přepravy, skladování a nebezpečných vlastností bílého fosforu. Ten je přepravován po železnici z Kazachstánu do břeclavské firmy Fosfa, kde je dál zpracováván.

Z vykolejené cisterny unikala neznámá tekutina. Hasiči uzavřeli místo nehody a zasahovali v protichemických oděvech, když odebírali vzorky a analyzovali je pomocí prostředků ve vybavení vozidla Chemické laboratoře HZS MSK.

Současně bylo zahájeno varování a informování obyvatel obce prostřednictvím mobilní a elektronické sirény a příslušných orgánů prostřednictvím krajského operačního střediska hasičů v Ostravě (KOPIS). Ve spolupráci s Policií ČR byla regulována doprava v místě zásahu.

Po ukončení cvičného zásahu zajistili drážní hasiči postavení vykolejené cisterny zpět na koleje. Do cvičení se zapojili vedle šesti jednotek hasičů a chemické laboratoře dvě hlídky Policie ČR, zástupci obce a dopravce.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet