Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru skladu v Kladně zachránili hasiči majetek za pět milionů, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu

Ze středy na čtvrtek 3. listopadu krátce před půlnocí byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen požár prodejny stavebnin u hlavního vlakového nádraží v Kladně.

Jako první vyrazila na místo jednotka z centrální kladenské stanice, která operačnímu středisku sdělila, že plameny je zcela zachvácena skladová část dřevěné budovy dlouhého přízemního objektu o rozměrech 10 × 50 metrů. Velitel zásahu ihned vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a povolal další jednotky.

Kromě profesionálních hasičů ze Slaného a Stochova vyjely na pomoc přímo k události nebo jako záloha stanice Kladno jednotky SDH obcí Braškov, Hřebeč, Chyňava, Nové Strašecí, Pchery, Unhošť, Zákolany a Žilina.

Požár budovy, ve které byly uskladněny vysokozdvižné vozíky, fasádní barvy, lepidla, sádrokarton, polystyren a další materiály hlavně pro zateplování staveb, se hasičům pomocí několika proudů nasazeným z obou stran objektu podařilo lokalizovat po hodině a čtvrt od ohlášení. Potřebnou vodu jednotky doplňovaly z nedalekého hydrantu v Americké ulici.

V další fázi zásahu se hasiči zaměřili na rozebírání prohořelé střechy a dalších částí konstrukce a vyhledávání skrytých ohnisek termokamerou. Zároveň byl snížen poplachový stupeň a začala i redukce jednotek. Několik minut po čtvrté hodině ohlásil velitel zásahu operačnímu středisku likvidaci požáru.

Ráno se na místo vrátila kladenská jednotka, aby celé požářiště zkontrolovala. Následně se opět dostavil i vyšetřovatel požárů, který s kriminální policií, policejním kynologem a psem na vyhledávání akcelerantů celý objekt znovu prohlédl.

Přímé škody byly vyčísleny na jeden milion korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil se však hasičům podařilo uchránit hodnoty v pětinásobné výši, když především zabránili rozšíření požáru do navazujících částí skladu a prodejny, kde mohlo dojít ke zničení drahé manipulační techniky, strojů na míchání barev a dalšího zboží. Jako příčinu uvedl vyšetřovatel neprokázané cizí zavinění. Celá událost se obešla bez zranění osob.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet