Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členové dobrovolných jednotek se u drážních hasičů v Ostravě školili pro zásahy u železničních ne­hod

V sobotu 5. listopadu 2016 zorganizovali příslušníci HZS Moravskoslezského kraje z územního odboru Nový Jičín již pátý ročník Instrukčně metodického zaměstnání členů jednotek SDH obcí předurčených k zásahům u dopravních nehod.

Netradičně se tato odborná příprava odehrála mimo území „okresu“ Nový Jičín a proběhla ve školícím středisku SŽDC v Ostravě i přilehlé stanici HZS SŽDC. Letošním tématem byly zásahy na železnici.

Členové jednotek z Bílovce, Fulneku, Kopřivnice, Oder, Příbora, Starého Jičína a Studénky společně s přizvanou jednotkou SDH Markvartovice byli v dopolední teoretické části seznámeni s:

  • bezpečnostními předpisy týkajícími se provozu na železnici
  • konstrukcí trakčního vedení
  • konstrukcí železničních kolejových vozidel používaných pro přepravu osob
  • potupy při různých typech zásahů na železnici
  • organizací i vybavením jednotky HZS SŽDC Ostrava
Přečtěte siPo silnici i po kolejích. Nové technické Renaulty Správy železniční dopravní cesty umí jezdit jako vlak

V poobědovém čase následoval praktický blok, ve kterém přítomní shlédli:

  • techniku HZS SŽDC Ostrava
  • praktickou ukázku zkratování trakčního vedení
  • praktickou ukázku nakolejování železničního vagónu
Přečtěte siHasiči Správy železniční dopravní cesty mají nové technické automobily, Unimogy jim dodala společnost Kobit

Organizátoři i školitelé věří, že si přítomní členové jednotek odnesli spoustu nových informací a s obsahem zaměstnání byli spokojeni. Za organizátory bychom rádi poděkovali SŽDC za propůjčení školící místnosti a směně A HZS SŽDC za spoluúčast na teoretickém programu i předvedení praktických ukázek.


Jednotky Hasičské záchranné služby SŽDC se v rámci své zásahové činnosti na železnici velmi často setkávají s jednotkami SDH obcí. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby v oblasti zásahů na železnici byly JSDH seznámeny s nebezpečími, které vznikají v souvislosti s drážním provozem a zároveň byly připraveny na typy zásahů, s kterými se na železnici setkáváme nejčastěji.

Spolupráce HZS SŽDC Ostrava a HZS MSK v přípravě tohoto školení je v rámci naší republiky zatím ojedinělým počinem, ale vzhledem k velmi kladné zpětné vazbě doufáme, že tato činnost bude probíhat i nadále pro ostatní územní odbory v rámci našeho zásahového obvodu a bude snad i inspirací pro ostatní jednotky HZS SŽDC.

Hrehuš Karel, HZS SŽDC JPO Ostrava

Tomáš Fešar
Sdílet