Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět hasičských jednotek vyjelo k prověřovacímu cvičení v budově společenského domu Plzeňka v Berouně

Nově zrekonstruovaná budova společenského domu Plzeňka v Berouně, byla ve středu 9. listopadu 2016 místem konání prověřovacího cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byl vznik požáru způsobený závadou na elektroinstalaci.

Hořet začalo v průběhu divadelního představení pro žáky základních škol. Vlivem uskladněných hořlavých materiálů pod pódiem, došlo k rychlému rozvoji požáru, což bylo simulováno takzvaným diskotékovým kouřem.

Role figurantů se výtečně zhostili žáci a pedagogové z berounských základních škol a dospělé divadelníky skvěle zahráli studenti ČVUT, z kladenské fakulty biomedicínského inženýrství. Při snaze o opuštění zakouřeného sálu vznikla panika a došlo tím ke zranění 17 osob.

Hasiči a záchranáři museli například řešit intoxikace zplodinami hoření, pád ze schodů, úrazy spojené s panikou při natěsnání více osob do prostoru užšího schodiště a podobně.

S ohledem na informace od oznamovatele a počet zraněných, byla událost od počátku řešena v rámci II. stupně poplachu IZS. Cílem cvičení bylo prověření dojezdových časů a spolupráce složek Integrovaného záchranného systému, poskytování první pomoci a třídění raněných metodou START, prověření činnosti týmu posttraumatické péče a operační úrovně řízení. V neposlední řadě byla ověřena taktika zásahu při požáru členitého objektu s nutností vyhledávání osob.

Na bezproblémovém a hladkém průběhu prověřovacího cvičení složek IZS se podíleli zástupci města Berouna, příslušníci Policie ČR z obvodního oddělení Beroun, strážníci Městské policie Beroun, záchranáři a lékaři Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. I když se celého cvičení zúčastnilo přibližně 220 figurantů a cvičících, obešlo se bez skutečných zranění a traumat.

Za možnost realizace prověřovacího cvičení děkují pořadatelé zástupcům města Beroun a Městského kulturního centra.

Technika JPO na místě:

  • PS Beroun: CAS 15 Mercedes Benz, CAS 20 Iveco Magirus, AZ 30 Iveco Magirus, Vea Ford Ranger
  • PS Hořovice: CAS 24 Mercedes Benz
  • JSDH II Chyňava: CAS 25 L101, CAS 32 – T 815 (záloha PS Beroun)
  • JSDH Králův Dvůr: Vea Mitsubischi Pajero, CAS 20 T 815 Terrno
  • JSDH Zdice: CAS 10 Mercedes Benz Vario
kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý, mjr. Ing. Milan Provazník
HZS Středočeského kraje, územní odbor Beroun
Sdílet