Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři cvičení na Liberecku prověřila jednotky předurčené pro zásahy s nebezpečnými látkami

Tři identická prověřovací cvičení připravil v tomto týdnu Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje (Územní odbor Liberec) pro tři jednotky SDH obcí předurčených pro zásahy u dopravních nehod a zároveň i pro řešení zásahu s nebezpečnými látkami.

Spolu s dobrovolnými hasiči z Českého Dubu, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou byli na místa události povoláni i profesionální hasiči z liberecké stanice a ze stanice Raspenava dle jejich hasebního obvodu. Všechna cvičení proběhla ve třech po sobě následujících dnech.

Tématem cvičení byla dopravní nehoda s lehkým zraněním řidiče. Po příjezdu hasičů na místo byla zjištěna informace od řidiče o převozu koncentrovaného dezinfekčního prostředku. V průběhu zásahu hasiči zjistili, že převážených 20 litrů dezinfekce je Persteril 36%.

Několik lahví roztoku bylo vlivem nárazu vozidla do stromu poškozeno a rozlito na podlaze nákladového prostoru auta a v jeho nejbližším okolí. Úkolem zasahujících bylo poskytnutí neodkladné zdravotnické péče a zajištění převáženého nákladu včetně vytyčení nebezpečné zóny, dekontaminace prostoru i hasičů.

U všech cvičení byli hasiči kontrolováni rozhodčími, kteří vždy na konci provedli krátký rozbor zásahu z hlediska taktiky, poskytnutí předlékařské pomoci a postupu při zásahu ve stanovené nebezpečné zóně. Celkové hodnocení všech cvičení bylo kladné, ať už přístupem zasahujících, splněním časových limitů při výjezdu, tak i činností na místě události.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet