Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči testují elektromobil Volkswagen e-Golf, ČEZ ho zapůjčil na šest týdnů

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje využijí při své práci elektromobil VW e-Golf. Řediteli plk. Ing. Miloslavu Svatošovi vůz předal v pondělí 28. listopadu 2016 manažer útvaru požární ochrana a havarijní připravenost ČEZ, a. s., Mgr. Ivo Novotný.

S elektromobilem VW e-Golf budou středočeští hasiči jezdit šest týdnů. Budou tak mít možnost podrobně se seznámit s technologií a konstrukcí tohoto typu vozidla, což se jim může hodit k plánování taktických postupů a k nácviku zásahů u případných dopravních nehod automobilů s elektrickým pohonem.

Elektromobily se stávají čím dál více rozšířeným dopravním prostředkem, proto jsme uvítali možnost seznámit se s tímto vozidlem podrobněji. V rámci našeho sboru využijeme elektromobil především pro odbornou přípravu hasičů s ohledem na možný zásah při dopravní nehodě,

uvedl při přebírání vozu ředitel Svatoš.


V současné době je v České republice registrována přibližně tisícovka elektromobilů. Každý rok řádově přibývá několik stovek dalších. S přibývajícím počtem roste i riziko dopravních nehod.

Rádi proto umožníme hasičům, aby se s elektromobily důkladně seznámili a získané poznatky využili při své práci a záchraně lidských životů,

vysvětluje Ivo Novotný.

Skupina ČEZ je v současnosti provozovatelem nejrozsáhlejší sítě veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice – vedle 25 rychlodobíjecích stanic v 22 lokalitách je řidičům k dispozici i padesátka tzv. stanic normálního dobíjení – více zde. Při využívání celé sítě dobíjecích stanic se uživatel před dobíjením identifikuje jedinečnou RFID kartou.

Elektromobilita ČEZ provozuje rychlodobíjecí stanice dodávané společností ABB ČR. K jejich standardní výbavě patří DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují proces nabíjení s výkonem až 50 kW. Dále disponují AC nabíjením se zásuvkou vybavenou standardem Mennekes, který zvládne nabíjení s výkonem až do 22 kW. Nabíjení s pomocí DC konektorů umožní 80% dobití kapacity akumulátoru za 20 až 30 minut.

Třicítka z více jak tisíce v současnosti registrovaných elektromobilů v ČR patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, tak i v České republice se elektrická auta stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet