Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Titul pro nejlepšího běžkaře míří do Jeseníku, letošní pohár ředitele pražských hasičů vyhrál Milan Smatana

Na start 10. ročníku již tradičního závodu „O pohár ředitele Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy“ v běžeckém lyžování v Bedřichově dorazilo 60 závodníků z celé ČR. Závod se konal ve čtvrtek 12.01.2017.

Jednalo se tak o rekordní účast navzdory tomu, že z různých důvodů nedorazila některá běžecká esa jako Vavruška, Havel či Pross. Čerstvý prašan, mírně popadávající sníh, ideální počasí a skvěle připravené tratě. To vše přispělo k parádním individuálním výkonům napříč všemi kategoriemi.

Absolutním vítězem závodu na trati dlouhé 12 kilometrů se stal v čase 38 minut a 19 vteřin třiačtyřicetiletý profesionální hasič z Jeseníku Milan Smatana. Mezi ženami obhájila loňské vítězství mladičká dobrovolná hasička z Bílé Třemošné Karolína Bergerová. Po závodě na účastníky čekala tradiční kachna a bohatá tombola.

Trať dlouhá 12 kilometrů vedla z Nové louky přes Hřebínek a Kristiánov zpět do cíle k vyhlášené Šámalově chatě. Kvůli čerstvě napadanému sněhu a měkčímu podloží byla trať o něco pomalejší, ale na druhou stranu perfektně upravená. Časy závodníků tak byly opět výborné.

Na nejvyšší stupínek vystoupal v nejmladší kategorii 18 –29 let v čase 39:00 Jaroslav Hybler z HZS Olomouckého kraje. Druhý dojel Matěj Němeček (45:05) a třetí Petr Balásek (48:20).

V kategorii 30 – 39 let vyhrál Aleš Zeman z Libereckého kraje (42:47), na druhém místě se umístil Petr Miřátský (43:41) a na třetím místě Jiří Zajíček (43:58).

V kategorii 40 –49 let se blýskl hasič z Olomouckého kraje a absolutní vítěz závodu Milan Smatana (38:19), druhý dojel Josef Kroupa (42:42) a třetí pražský hasič Pavel Vojtík (44:01).

V nejstarší kategorii nad 50 let předvedl skvělý výkon Jiří Berger z HZS Královehradeckého kraje (42:16). Ani ostatní běžci se neztratili a s tratí si poradili též na výbornou, nevyjímaje vítězku a obhájkyni v ženské kategorii Karolínu Bergerovou z SDH Bílá Třemešná (45:26).

Po zasloužené kachně došlo na tombolu a vyhlášení nejrychlejších závodníků. Ceny předával ředitel HZS hl. m. Prahy Roman Hlinovský a místopředseda sportovního klubu SK pražských hasičů, z.s. Jiří Musil za přítomnosti starosty Městské části Praha 4 Petra Štěpánka.

Za finanční podporu závodu patří velké poděkování České hasičské sportovní federaci a Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy. Za hodnotné věcné ceny děkujeme tradičním sponzorům, především pak lyžařskému časopisu Nordic Mag, společnosti Snow a běžeckému portálu www.bezky.net.

Poděkování patří všem, kteří se na organizaci závodu podíleli, zejména organizátorům Sportovního klubu pražských hasičů, z.s. jakožto hlavního pořadatele této akce.

Gratulujeme vítězům, děkujeme všem za účast a těšíme se snad zase za rok na viděnou.

Květoslava Valentová
Garant akce za SK pražských hasičů, z.s.
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky běžky 2017.xls zobrazit online XLS 32 kB