Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Přehořova převzali nový dopravní automobil Ford Transit, místní zbrojnice prošla opravou

Na druhou prosincovou sobotu roku 2016 naplánovali hasiči z Přehořova předání nového hasičského vozu. Skromně v úzkém kruhu oslavili také počátek výročí 120 let od vzniku místního sboru a to dvěma předčasnými vánočními dárky – nově opravenou hasičskou zbrojnicí v Kvasejovicích (jedna z místních částí) a jejím novým „nájemníkem“, dopravním automobilem. Oslavy 120. výročí by měly vyvrcholit velkou akcí v příštím roce, při které bude předáno vozidlo CAS 32 T-815.

Po zahájení starostou sboru byly velitelem sboru představeny všechny práce na hasičské zbrojnici a její historie. Následovala ukázka a informace o novém vozu – historie a náležitosti jeho pořízení, budoucí způsob využití či technické parametry a financování.

Dále byly starostou sboru předány do rukou velitele klíče a proběhl slavnostní přípitek. Poté starosta symbolicky vozidlo polil sektem a následovalo posvěcení panem farářem z táborské farnosti.

Po tomto obřadu byl ukončen nástup a všichni včetně příchozích občanů si mohli prohlédnout jak zbrojnici, tak nové vozidlo. K tomu sloužily fotografie zbrojnice od roku 2003, zdokumentován je i průběh prací v roce letošním. Někteří dokonce využili možnosti se v novém Fordu svézt. Na všechny poté čekalo pohoštění v nedalekém hostinci.


Hasičská zbrojnice prošla kompletní opravou, jedním z důvodů bylo právě pořízení nového hasičského vozu. Práce trvaly celkem tři měsíce. Musel se vybourat překlad a štít nad vraty kvůli zvýšení průjezdu, následovalo nové přeložení a vyzdění štítu.

Ze stropů byl odstraněn plech a byly zvednuty stropní trámy, které byly následně pobity palubkami. Uvnitř budovy se opravila a místy doházela omítka, provedlo se kompletní oštukování a obílení. V celém objektu byly nově vytvořeny rozvody elektrické energie (zásuvky, světla, venkovní osvětlení na čidlo, příprava na alarm, pojistky…).

Podlaha byla vyrovnána nivelační stěrkou a následně natřena barvou. Opravila se poničená dlažba na soklech. Zvenčí byly na budově nově vytvořeny štítové „parády“ a vše se oštukovalo. Budova má rovněž dokola provedené nové podbití palubkami a je nově namalována. Zvenčí zdobí zbrojnici znak.

Dále byl vybetonován vjezd a v blízkém okolí byly položeny obrubníky. Okolo celé budovy byly provedeny drenáže, provedlo se napojení okapů a vyzdění rozpadlé kanalizační šachty. Obrousit, natřít a zasklena byla obě okna. Samozřejmostí po zvýšení výšky byla nová vrata.

Byla provedena spousta práce a výsledek je opravdu parádní. Velké poděkování si zaslouží všichni ti, kteří přidali ruku k dílu a pomohli udělat další velký kus práce.

Ti hasiči, kteří se nejvíce zasloužili o práce na zbrojnici či o pořízení nového vozu budou v následujícím roce při vyvrcholení oslav oceněni. Hasiči tak stihli za cca tři měsíce připravit důstojné místo pro nové vozidlo a to doslova „za pět dvanáct“.


A nyní k novému hasičskému vozidlu. Jedná se o dopravní automobil Ford Transit, má motor o objemu 1 995 cm3 a výkonu 96 kW plnící emisní normu Euro 6. Jedná se o podvozek 4×2 s výrobním označením L3H2, který znamená necelých 6 metrů délky a 2,7 m výšky.

Díky takovéto konstrukci umožňuje vozidlo přepravu celkem 9 osob a to ještě s velkým zavazadlovým prostorem dlouhým přibližně 1,6 metru od hlavové opěrky, či 1,85 metru u podlahy. Obrovskou výhodou je fakt, že takovéto vozidlo může řídit řidič, který je držitelem řidičského oprávnění skupiny B.

Hasičské označení DA-L1Z vypovídá o základní výbavě. Tam patří:

  • lékárnička typu III,
  • přenosný hasicí přístroj práškový a sněhový,
  • dvě ruční svítilny,
  • ruční vyprošťovací nástroj,
  • lékařské rukavice,
  • vyprošťovací nůž (řezák) na bezpečnostní pásy,
  • vytyčovací páska.

Samozřejmostí, jako u ostatních zásahových vozidel je výstražné zařízení, oranžová výstražná světla, osvětlení okolí vozu, vozidlová radiostanice či ruční svítilny. Veliké plus je nezávislé topení pro osádku vozu a zadní dvě řady vyjímatelných sedadel.

Komfort obsluze zajišťuje varianta vozu – řada Trend. Nabízí tak spoustu náležitostí pro uživatele, jako rozjezdový asistent do kopce, asistent regulace prokluzu kol, přisvícení bočními světly v zatáčce, parkovací čidla vpředu i vzadu na vozidle, klimatizace, palubní počítač, bluetooth, handsfree, tempomat a další.

Vozidlo vyrobila firma Vesta AUTO Corson s. r. o.

Na financování automobilu se podílely celkem tři subjekty. Celkovou cenu 915 229 Kč dotovalo Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR a to částkou 450 000 Kč. Dále částkou 275 000 Kč přispěl Jihočeský kraj a zbytek dofinancoval ze svého rozpočtu Obecní úřad Přehořov. Všichni tři si zaslouží upřímné díky od všech přehořovských hasičů.

Vozidlo je určeno samozřejmě pro potřeby zásahové jednotky, která mimo těchto vozů vlastní ještě CAS 25 Š 706, RZA VW Transporter 4×4 a právě generálkovanou CAS 32 T-815.

Využití automobil najde například při plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva, pro které je jednotka předurčena (povodně či jiné rozsáhlé mimořádné události). Vozidlo tak může být použito k převozu hasičů v rámci kraje a to navíc díky velkému zavazadlovému prostoru včetně vybavení.

Při mimořádných událostech jej lze využít jako evakuačního automobilu pro evakuaci ohrožených obyvatel do bezpečných míst. Vozidlo může být použito pro dopravu hasičů na místo události v rámci běžných zásahů popřípadě pro převoz hasičského vybavení, nebo i pro možné střídání hasičů. V rámci zásahu má tak širokou škálu využití.

Vozidlo však bude plnit i zásadní funkci pro sportovní či kulturní využití v rámci sboru i obce. V současnosti má sbor tři dospělá a jedno dětské sportovní družstvo. Převoz materiálu a osob na soutěže není vždy jednoduchý. Hlavně v případě dětí, kdy bez minimálně tří dospělých s vlastním osobním automobilem, není možné vyjet. Tyto problémy nový vůz hravě vyřeší.

V nezásahovém režimu bude tak vozidlo využito hlavně pro přepravu v rámci sportovní a fyzické přípravy.

Využít jej samozřejmě hasiči můžou i jako přepravního vozu na různé kulturní akce, plesy, školení či i výlet dospělých nebo dětí. Rozměry vozu umožňují jeho využití i jako dodávky pro převoz jakéhokoli materiálu při brigádách, přípravě kulturních akcí apod. Hasiči s ním rádi pomohou v různých situacích i obecnímu úřadu a všem občanům.

Michal Paleček
velitel SDH Přehořov
Sdílet