Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji zajišťují uhynulé labutě. Na každém územím odboru je připravena skupina určená pro sběr nálezů

Jihomoravští hasiči ojediněle vyjíždějí ke sběru nalezených uhynulých ptáků (zejména labutí) a to především na Ivančicku. V souvislosti s ptačí chřipkou proto byly vytvořeny sběrné skupiny.

Během dnešního dopoledne vyjížděli jihomoravští profesionální hasiči ke čtyřem sběrům uhynulých ptáků. Třikrát na Ivančicku (z toho vjednom případě šlo o planý poplach) a jedenkrát na Znojemsku.

Vzhledem k situaci byly pro Ivančice a Moravský Krumlov vyčleněny dvě sběrné skupiny profesionálních hasičů, které mají za úkol vyjíždět k nálezům uhynulých ptáků. V ochranných oblecích a s filtračními maskami mrtvé ptáky odeberou, místo a použité prostředky dekontaminují a pytle odváží do zvláštních kontejnerů.

Na každém dalším územním odboru HZS JmK je pak připravena vždy skupina určená pro sběr případných nálezů. Vytvoření těchto skupin si v tuto chvíli nevyžádalo navyšování početního stavu příslušníků z volna.

Přečtěte siPtačí chřipka zaměstnává jihomoravské hasiče, osvětlovali místo výskytu a asistovali při odchytu ptactva v Moravském Krumlově

V případě likvidace dalších chovů drůbeže je HZS Jihomoravského kraje připraven asistovat zaměstnancům veterinární správy, jako tomu bylo včera večer.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči