Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nehodě osobního auta s autobusem na Semilsku hasiči vyprošťovali zraněnou řidičku

Dnes v 5:41 hodin byla hasičům ohlášená dopravní nehoda v části obce Bořkov na Semilsku, kde se střetl autobus s osobním automobilem.

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze Semil a dobrovolná jednotka z Lomnice nad Popelkou.

V osobním automobilu byla zaklíněná vážně zraněná řidička, hasiči na její vyproštění použili hydraulické nástroje. V autobuse cestovalo celkem 20 lidí včetně řidiče, 5 lidí utrpělo lehké zranění a hasiči jim poskytli první předlékařskou­ pomoc.

Jelikož byl autobus namáčknutý na svodidlech, nebylo možné otevřít dveře. Hasiči museli rozbít boční okno a za pomoci nastavovacího žebříku evakuovali lidi z autobusu ven.

Pro cestující byla zajištěna náhradní autobusová doprava. Komunikace zůstává ještě po 7. hodině uzavřena.

Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že k nehodě došlo poté, co 45letá řidička osobního vozidla tovární značky Citroen Xara Piccaso, jedoucí ve směru od Hradce Králové na Semily, náhle vyjela ze svého jízdního pruhu do protisměru.

Při následném střetu s linkovým autobusem, přijíždějícím od Hradce Králové, utrpěla řidička citroenu blíže nespecifikované spíše vážnější zranění. Podle našich informací se v autobuse zranilo šest osob, a to pravděpodobně jen lehce. Proč citroen vyjel do protisměrného pruhu, zatím nevíme. Nehoda se stala na rozbředlém sněhu.

Dechová zkouška u řidiče autobusu potvrdila, že pod vlivem alkoholu nebyl. U řidičky osobního vozidla jsme vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu dechovou zkoušku neprovedli a vyžádáme si u ní odběr krve. Vzhledem k tomu, že je autobus zcela nepojízdný, bude se hmotná škoda na zúčastněných vozidlech pohybovat řádově ve statisících korun. Upřesněna dosud není.

Policisté nyní řídí dopravu na místě kyvadlově a to do doby, než sem dorazí vyprošťovací a odtahová technika, která zajistí odtah autobusu. V průběhu těchto prací bude silnice zcela uzavřena a po jejich skončení bude provoz plně obnoven. Vyprošťovací technika již z Liberce na místo dopravní nehody vyjela.

por. Bc. Ivana Baláková, Policie ČR

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet