Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný mráz komplikoval zásah v obci Dub, škoda po požáru přesáhla dva milióny

Celkem šest jednotek zasahovalo dnes v noci v obci Dub na Prachaticku u požáru venkovské usedlosti. Rozsáhlý požár střechy hasiči v tuto chvíli stále ještě dohašují.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v úterý 10. ledna v 23:51 hodin. Do Dubu vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Prachatice, operační důstojníci svolali jako posilové jednotky dobrovolné hasiče obcí Bavorov, Vlachovo Březí, Dub, Strunkovice nad Blanicí a Javornice. Vzhledem k rozsahu požáru a počtu vyslaných jednotek byl hned krátce po půlnoci vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Požár zasáhnul venkovské zemědělské stavení s uzavřeným dvorem postavené do tvaru písmene „U“ s půdorysem přibližně 40 × 40 metrů. V době příjezdu hasičů hořela plamenem střecha na všech třech částech. Hasiči okamžitě zahájili průzkum a hasební práce.

Jelikož se jednalo o objekt používaný k rekreaci, nebyli uvnitř žádní lidé. Požár však zničil kompletně střechu včetně krovů, shořela tři osobní auta zaparkovaná uvnitř objektu, na jednom místě se hořící střešní krov propadnul.

Zasahující hasiči dostali požár pod kontrolu v 1:43 hodin. Velitel zásahu nahlásil, že požár se již nešíří a že na požářišti je dostatek jednotek, které budou pokračovat v dohašování. Po 4. hodině ranní pak část jednotek zásah ukončila a vrátila se na své základny.

Po sedmé hodině ranní pak vystřídala směna prachatických profesionálních hasičů. Dohašování takto rozsáhlého požáru bude zcela jistě pokračovat ještě minimálně v dopoledních hodinách. Na požářišti jsou v tuto chvíli kromě prachatické profesionální jednotky dobrovolní hasiči obcí Dub a Strunkovice nad Blanicí.

Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody předběžně na 2 500 000,–, hodnota uchráněného majetku činí 1 500 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření, které bude pokračovat v průběhu dnešního dne.

Zásah hasičů komplikuje silný mráz, a to obzvláště v noci, kdy teplota klesla na – 14°C. Hasební voda prakticky vůbec neodtékala, ale okamžitě zamrzala jak na hašeném objektu, tak na požární technice a přístupových cestách.

Hasiči se na požářišti museli pohybovat velmi opatrně, protože chodili pouze na ledě. Jejich zásahové obleky okamžitě pokryla silná vrstva ledové tříště. Velkým rizikem, se kterým hasiči u požáru museli pracovat, je, že při hašení v silném mraze můžou zamrzat čerpadla či hadicové vedení.

Zasahujícím hasičům vyšel velmi vstříc starosta obce, který ve vedlejší budově obecního úřadu poskytnul zázemí. Nechal uvařit horký čaj a hasiči se tam ve svých přestávkách v hašení mohli ohřát.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet