Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubický kraj pomůže Zakarpatí s dobrovolnými hasiči, partnerství na Ukrajině navazují také obce

Delegace Pardubického kraje navštívila ve dnech 8. až 10. ledna 2017 partnerský region na Zakarpatí. Pracovní cesty se vedle krajských zastupitelů zúčastnili také zástupci vedení obcí a měst v regionu. Jednalo se o možnostech spolupráce mezi regiony i obcemi a také o projektech zejména v oblasti integrovaného záchranného systému.

Početnou výpravu Pardubického kraje tvořili senátor a krajský zastupitel Petr Šilar, předseda Výboru pro IZS Josef Bidmon, předseda Finančního výboru Jan Foldyna, předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost David Šimek a zástupci Dolní Čermné, Dašic, Kladrub nad Labem, Jevíčka, Červené Vody a Svitav.

Pardubický kraj spolupracuje s partnerským regionem na Zakarpatí dlouhodobě a společná práce poběží naplno i v tomto roce. V současné době se plánují budoucí projekty vhodné k realizaci.

Přečtěte siHasičská delegace z Ukrajiny navštívila pardubické hasiče a firmu Pavliš a Hartmann

Možnosti užšího partnerství domlouvali se svými protějšky také zástupci obcí a o vzájemnou spolupráci panuje všeobecný zájem. Zástupci Svitav jsou dokonce blízko uzavření nové partnerské dohody s Perečínem, kterou by měli podepsat koncem května.

Jedním ze stěžejních témat návštěvy byla také problematika integrovaného záchranného systému. Na Ukrajině dochází ke změnám ve fungování veřejné správy, s čímž souvisí i transformace systému požární ochrany, jehož správu se snaží stát decentralizovat.

Josef Bidmon, který je zároveň starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje, také hovořil o fungování a důležitosti sborů dobrovolných hasičů v České republice. Kraj v tomto ohledu může nabídnout především zkušenosti a metodiku, jak sbory fungují.

Přečtěte siHasiči na Zakarpatí získali od Pardubického kraje moderní ochranné prostředky

Před rokem Pardubického kraj daroval hasičským jednotkám v Užhorodě a Mukačevu šest sad složených ze zásahového obleku, obuvi, přilby a rukavic. Dále kraj spolupracuje například na zlepšení mapových podkladů pro jednotky profesionálních hasičů.

Sdílet