Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Brodku u Prostějova dostali k Vánocům nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter

Krásný vánoční dárek byl dne 23. 12. 2016 předán hasičům z Brodku u Prostějova v Centru Moravia v Olomouci. Za posledních 12 let je to již třetí nové vozidlo v hasičské zbrojnici, která byla před 10 lety zcela nově postavena na místě již nevyhovující původní.

DA-L1Z Mercedes-Benz Sprinter 316 L KB je poháněn zážehovým řadovým čtyřválcem o objemu 1 796 cm3 a výkonu 115 kW. O řazení se stará automatická převodovka. Rozvor činí 4 325 mm, automobil je dlouhý 6 961 mm, široký 1 993 mm a vysoký 2 612 mm. Provozní hmotnost je 2 632 kg a celková povolená 3 500 kg.

Vozidlo je vybaveno spojovacím zařízením třídy A50-X a povolená hmotnost jízdní soupravy je 5 500 kg. Obě nápravy jsou osazeny pneumatikami konstruovanými pro provoz na blátě a sněhu. Maximální rychlost vozidla je 159 km/h.

Automobil je vybaven nezávislou střešní kompresorovou klimatizací Dometic FreshJet 1700. Chladící výkone je 1 700 W, tepelný pak 800 W. Tato komfortní dvouzónová a dálkově ovladatelná klimatizace má dostatečný výkon pro prostory s délkou 6 metrů a je osazena čtyřmi výdechy a osvětlena led diodami.

Ve vozidle nechybí ani měnič napětí WAECO Perfect Power 12/230 V.

U dveří řidiče je umístěna dobíjecí zásuvka Rettbox. Dobíjecí kabel se během startování automaticky od vozidla odpojí a poté se posuvná dvířka zásuvky Rettbox uzavřou. Auto má na bocích a nad zadními dveřmi led diodové osvětlení pro nasvícení okolí vozidla.

Světelné a akustické výstražné zařízení pochází od výrobce Holomý s.r.o. z Valašského Meziříčí. Vzadu je i oranžová svádějící alej a modrá záblesková světla, ta jsou i v přední masce vozidla.

U všech dveří jsou rozmístěny zásuvky pro přídavné magnetické led lampy, které jsou spolu s lékárničkou typu III, vyprošťovacím nástrojem, práškovým a sněhovým hasícím přístrojem ve výbavě vozidla.

Kabina je vybavena digitálním terminálem pro spojení s KOPIS, dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice, dobíjecími úchyty svítilny Survivor LED Atex a USB portem pro dobíjení telefonů nebo tabletu.

O přestavbu vozidla se postarala firma ZHT Group, s.r.o., Hranice.

Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR, poskytlo na nákup vozidla finanční dotaci ve výši 450 tisíc korun, Olomoucký kraj poskytl dotaci ve výši 100 tisíc korun. Zbylou část ceny – 1 340 000 korun s DPH uhradil městys Brodek u Prostějova, za což mu patří veliké díky.

Dále hasiči děkuji všem, kteří se podíleli na cestě k získání nového dopravního automobilu: veliteli jednotky Marcelu Žákovi a především vedení městyse v čele se starostou JUDr. Radkem Rozmánkem.

Zásahová jednotka městyse Brodek u Prostějova je zařazena do kategorie JPO II/1, je předurčena k zásahům u dopravních nehod a je vybavena CAS 16 M-2-R Renault Midlum ,terénním zásahovým automobilem Hyundai Teracan a nově tedy i DA – L1Z Mercedes-Benz Sprinter.

Více informací je dostupných na webu www.hasicibrodek.wbs.cz či facebookových stránkách jednotky.

Pavel Pospíšil
zástupce velitele jednotky
JSDH Brodek u Prostějova
Sdílet