Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Tatra Terrno jezdí v Postoloprtech na Lounsku, nese jméno Hanka po bývalé člence sboru

Čtrnáctého ledna roku 2017 ve čtrnáct hodin bylo před hasičskou zbrojnicí v Postoloprtech na Lounsku plno, kromě domácích hasičů sem zavítali občané města, zástupci Hasičského záchranného sboru a další spřízněné duše. Místní hasiči totiž slavnostně přebírali novou Tatru Terrno.

Na vozidlo za celkem 5 541 800 Kč, které nahradí starou Liazku, město získalo dotaci 2,5 milionu z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, Ústecký kraj poskytl 1 210 000 Kč a zbytek doplatilo samo město. Dodavatelem byla firma KOBIT – THZ s.r.o.

Jak víte, dobrovolní hasiči většinou dostávají techniku, která vyjede od profíků. Dobrovolných hasičů, kteří si mohou sednout do nového auta, moc není.

Jsem rád, že se to našemu městu povedlo – dárek, který hasiči dostali, byl to nejlepší, co jsme jim mohli dát jako poděkování za to, co dělají.

uvedl starosta Postoloprt Mgr. Zdeněk Pištora

Tatra byla pojmenována Hanka – na počest bývalé dlouholeté členky hasičského sboru, která pravidelně vybíhala z domu naproti hasičárně a hasičům vyhlašovala požární poplach.


V srdci tatrováckého ryze hasičského šasi R55 tepe vzduchem chlazený osmiválec o výkonu 325 kW, převodovka je čtrnáctistupňová, mechanická, řazená manuálně.

Nástavba je tradičně šestiroletová, ovládací panel čerpadla je přístupný zezadu nahoru výklopnými dveřmi. U panelu je druhý mikrofon vozidlové radiostanice.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger, zbývající dva přístroje jsou uchyceny mezi sedadly velitele a řidiče.

Pod předním nárazníkem je uchycena kropící lišta se třemi nastavitelnými hubicemi. Nad ní je na podélnících rámu odnímatelně připojen elektrický lanový naviják.

Nádrže na hasivo tvoří jeden celek, vůz veze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Čerpací zařízení THZ 3000 o jmenovitém výkonu 2 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu je poháněno motorem Tatry.

V nástavbě nechybí pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se dvěma reflektory. Prostor zásahu ozáří z výšky až 5 metrů nad úrovní terénu.

Sdílet