Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sparta vzdala hold večerním zápasem s Olomoucí, utkání tentokrát prohrála

V pátek 3. února změřily před zaplněnou arénou své síly týmy HC Sparta Praha a HC Olomouc. Domácí mužstvo tentokrát ale nepotvrdilo svojí formu, kterou mělo při nedělním zápase a Olomouc vyhrála 4:2. Turnaj složek IZS vyhráli a putovní pohár si odnesli hasiči z Ústeckého kraje.

HZS Ústeckého kraje

Během tohoto slavnostního večera byl předány šeky z výnosu utkání a z prosincové dražby výročních dresů v celkové hodnotě 140 000 Kč do rukou generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslava Ryby, policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého a ředitele Nadace policistů a hasičů Vladimíra Šutery.

Obě slavnostní utkání se odehrála ve speciálních dresech. Po loňském ztvárnění hasičské uniformy byly letošní dresy červené a měly představovat uniformy záchranářů. Tyto dresy půjdou také do aukce, stejně jako podepsané puky s logem akce. Výtěžek opět poputuje na konto Nadace policistů a hasičů.

Peníze budou využity na podporu rodin pozůstalých po hasičích a policistech, kteří zahynuli při výkonu své služby, a též na péči o příslušníky, kteří jsou těžce tělesně postiženi následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby.

Přečtěte siSparta vzdala hold už poosmé, s podtitulem Legendy legendám rozdrtila v hokejovém zápase Třinec

Druhý zápas věnovaný letošnímu ročníku akce Sparta vzdává hold sparťanům nevyšel podle představ. Šli sice jako první do vedení zásluhou Michala Řepíka, ale Hanáci otočili skóre na 3:1. Petr Vrána dal Pražanům naději gólem na 2:3, ale víc už toho sparťané nestihli a Olomouc naopak potvrdila zisk tří bodů čtvrtou trefou.

Po slavnostním emocemi nabitém úvodním ceremoniálu se oba týmy vrhly do zápasu, který začal v relativně vysokém tempu. Hosté soustavně překonávali střední pásmo a pokoušeli se hrozit. Záda domácí Sparty ale jistil Novotný, který si v posledním utkání v Hradci Králové značně vylepšil svoji procentuální úspěšnost.

Michal Řepík obdržel v závěru první třetiny výbornou přihrávku přímo před branku od Hlinky, nechtěl se ale zbytečně ukvapit. Udělal kličku a bekhendem otevřel skóre druhého utkání sparťanského Holdu poté, co zasunul puk pod padajícím Konrádem. I díky tomu pak domácí působili o poznání jistějším dojmem a byli důraznější i v osobních soubojích.

Druhá třetina začala výborným zákrokem domácího brankáře. Novotný se musel vypořádat s nebezpečnou dorážkou, když se vystřelený kotouč odrazil od jeho levého betonu přímo na Hermanovu hokejku.

Sparta měla dobře pokrytý předbrankový prostor, Pechovo podražení ji ale dostalo do oslabení a Olomouc si tuto příležitost nenechala protéct mezi prsty. Jan Knotek to měl velmi jednoduché, kotouč pouze zasunul do prázdné brány. Novotný na střelu zareagoval, puk ale prošel přes jeho tělo a odrazil se přímo na volného Knotka.

Mrázkovi se podařilo nastřelit tyčku, v ten moment měli domácí velké štěstí, které jim přálo i nadále. Sparta si zahrála přesilovku, při které za velkého tlaku svírala olomoucký celek, avšak bez gólového efektu. Vyrůbalíkovi se podařilo kotouč během oslabení vyvézt a nahrát jej na Jana Eberleho, který využil špatné komunikace mezi domácími hráči a ze zcela ojedinělé šance poslal svůj tým do vedení.

Na začátku poslední třetiny se pokusil zahrozit Hlinka v tandemu s Piskáčkem, po jeho řízném projektilu ale Konrád zůstal nepřekonán. Do akce dva na jednoho se následně dostal Klimek, jakmile se Sparta znovu vrátila do olomoucké třetiny. Konrád chvíli nevěděl, kde kotouč vlastně má. Po zajímavém nahození domácích jej ale objevil pod svým pravým betonem.

Další vlna sparťanského tlaku vzala za své, když na Novotného vystřelil Škůrek. Novotný kotouč pouze vyrazil do předbrankového prostoru, kde jej našel Marek Laš a navýšil vedení olomouckých Kohoutů na 3:1. Hosté se ale neradovali dlouho, čekalo je v pořadí třetí oslabení. Bekhendová střela Petra Vrány se obešla bez teče a Sparta se posunula na dostřel jedné branky.

Sparťané se ale nemohli radovat dlouho, vyloučení Nedomlela přineslo další efektivní dorážku Mory, která svoji početní výhodu bleskově využila prostřednictvím produktivního dua Marek Laš – Škůrek. Ti se postarali i o třetí olomoucký gól a po právu se zasloužili o následné vítězství svého týmu.

Od roku 1985 je Ing. Zdeněk Nytra (* 6. 10. 1961) hasičem z povolání, v roce 2001 se stal ředitelem nově vzniklého Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. V této funkci působil až do roku 2016, kdy jako nezávislý kandidát uspěl ve volbách do Senátu ČR.

Po celou svou profesní kariéru podporoval sportovní činnost hasičů ve funkci předsedy České hasičské sportovní federace či jako viceprezident Mezinárodní organizace hasičských záchranných služeb.

V duchu sloganu letošního Holdu, který zní Legendy legendám, vyzpovídal pana inženýra člen Klubu legend HCS Miroslav Kuneš.

Dneska nastala přesně ta situace, jak jsem říkal po minulém zápase s Třincem. Jeden den to tam padá všechno a druhý den nemůžete góly dát.

Olomouc hrála bojovný hokej, těžko jsme se prosazovali, ale přesto jsme si vypracovali pár dobrých střeleckých situací a šancí, které jsme proměnit měli. Čtyři obdržené góly jsou na nás hodně, bohužel nebereme žádný bod a to je špatně,

Zdeněk Moták, HC Sparta Praha


Odehráli jsme dneska výborné utkání. V naší situaci mají tři body cenu zlata. Jsme spokojení s výkonem, se ziskem a prostě se vším,

Jan Tomajko, HC Olomouc

Sdílet