Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil objekt pily v obci Jasenná na Zlínsku, zásah pěti jednotek komplikoval mráz

Dnes, v 01:48 hodin, přijal operační důstojník hasičů ve Zlíně hlášení o požáru pily za areálem zemědělského družstva v obci Jasenná.

Požární poplach byl vyhlášen jednotkám profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a požární stanice Vsetín, a dále jednotkám dobrovolných hasičů obcí Jasenná, Vizovice a Zádveřice-Raková. K požáru vyjelo celkem šest automobilových stříkaček, jeden technický automobil a jeden velitelský automobil.

Na místě požáru byly jako první jednotky hasičů z Jasenné a Vizovic. Hasiči už při příjezdu viděli, že hoří celý objekt pily. Průzkumem zjistili, že se jedná o sestavu mobilních buněk a přístřešku pro katr. Přístřešek už měl zborcenou střechu. K uhašení požáru bylo zřízeno pět útočných proudů vody C. V obci byl zprovozněn požární hydrant, z kterého byla odebírána voda pro hašení. Voda k hašení byla k požáru dopravována kyvadlově.

V místě požáru není veřejné osvětlení. Hasiči použili k osvětlení vlastní zdroj světla, umístěný na teleskopickém stožáru v nástavbě zásahového vozidla.

Zásah komplikovala teplota. Kvůli mrazu se pod nohama hasičů vytvořilo kluziště, které znesnadňovalo pohyb na požářišti. I přes tyto nepříznivé podmínky se podařilo v 2:40 hodin omezit další šíření požáru.

Na místo požáru se dostavil majitel pily, Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů.

8. 2. 2017, 7:10 hodin

Dodávku vody zkomplikoval malý tlak ve vodovodním řadu v obci Jasenná. Hasiči proto museli jezdit na doplnění vody k hašení až do města Vizovice.

Příčina vzniku požáru zůstává ve společném šetření policie a hasičů, které bude pokračovat v dopoledních hodinách společně se psem na vyhledávání akcelerantů.

Výše škody způsobená požárem byla vyčíslena v předběžné výši 2 500 000 korun. Uchráněné hodnoty byly určeny v předběžné výši 100 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet