Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro jednotku z Horní Plané vyrobil Kobit dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter v jasně červeném odstínu

Obec Horní Planá pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů zcela nový dopravní automobil na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI 4×4. Úpravu na hasičskou verzi provedla firma Kobit – THZ.

Sprinter byl spolufinancován Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu z Evropského fondu regionálního rozvoje, na vůz za 1 756 920 Kč včetně DPH obci přispěli 1 508 265 Kč.

Podvozek je určen pro městský provoz, pohon přední nápravy je připojitelný. Naftový čtyřválec splňující emisní normu Euro VI disponuje výkonem 105 kW.

Mercedes je určen pro převoz devíti osob a příslušenství. Prostor pro osádku tvoří tři řady sedadel vždy po třech místech, poslední z nich je vyjímatelná. Nákladový prostor je dlouhý 900 mm. Kabina je nedělená, zadní část je přístupná posuvnými dveřmi v pravém boku.

Vůz je vybaven naftovým topením nezávislým na chodu motoru a jízdě. Klimatizační jednotka a druhý výměník topení jsou umístěny v prostoru druhé a třetí řady sedadel.

Kabina osádky je osazena dvěma dobíjecími úchyty pro ruční svítilny typu LED v ATEX provedení a je upravena pro dodatečnou montáž dvou dobíjejících úchytů pro ruční komunikační prostředky formou vyvedených kabelů s napětím 12 V.

Veškeré požární příslušenství uložené v kabině osádky je zajištěno proti pohybu při náhlé změně polohy nebo rychlosti dopravního automobilu.

V blízkosti nástupu řidiče je umístěna zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorových baterií.

Přenosné požární světlomety, které jsou ve voze dva, mají světelný výkon 1300 lumenů a disponují možností regulace světelného kužele. Pro uchycení jsou vybaveny magnetickým držákem.

Osvětlení prostoru okolo Mercedesu je zajištěno vně umístěnými zdroji neoslňujícího světla typu LED, částečně zapuštěnými do bočních a do zadní stěny účelové nástavby.

Sdílet