Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cestou z romantické večeře pomohl nstržm. Jan Dvořáček zachránit seniora

Ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán a starosta města Slavkov u Brna Michal Boudný ocenili příkladné chování příslušníka ze stanice Slavkov u Brna nstržm. Jana Dvořáčka, který ve svém služebním volnu přispěl k záchraně života.

Nadstrážmistr Jan Dvořáček se vracel večer 14.2. 2017 na Sv. Valentýna z Brna domů do Slavkova u Brna z romantické večeře se svou přítelkyní, která v současné době studuje vyšší odbornou školu zdravotní. Když procházeli kolem hlavního nádraží v Brně poblíž tramvajových nástupišť, uviděli kousek od sebe seniora, který zavrávoral a spadl do tramvajového kolejiště. Ihned k němu přiběhli a s dalšími kolemjdoucími ho přesunuli mimo kolejiště.

Jan Dvořáček zjistil základní životní funkce. Pán nedýchal a neměl hmatný tep, proto zahájil resuscitaci. Mezitím další přítomní lidé zavolali na tísňovou linku záchranné služby.

Jan Dvořáček nadále pokračoval v resuscitaci. Chvíli před příjezdem posádky ZZS JmK jej vystřídala kolemjdoucí paní. Po příjezdu posádky záchranné služby pak pomohl s naložením pacienta na nosítka a pokračoval v cestě domů, užít si Valentýnský večer s přítelkyní.

Jan Dvořáček bezezbytku splnil povinnosti příslušníka HZS Jihomoravského kraje. Při poskytnutí účinné první pomoci mu pomohla také dovednost získaná na stáži u ZZS JmK územní oddělení Vyškov. Tímto bychom rádi poděkovali i Veronice Vítkové a všem, kteří se podíleli na poskytnutí první pomoci zraněnému občanovi a jejichž jména se nám nepodařilo zjistit.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet