Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na Trnávce na Pelhřimovsku záchranu tonoucího

Minulý týden využili hasiči stále ještě zimního počasí a silného ledu pro výcvik na zamrzlé vodní hladině. Na vodní nádrži Trnávka na Pelhřimovsku si 25 profesionálních hasičů z Kraje Vysočina detailně vyzkoušelo postup při zachraňování tonoucí osoby.

Během dvoudenního výcviku si hasiči vyzkoušeli jak roli zachránce, tak také roli zachraňovaného při různých modelových situacích. Záchrana byla prováděna jak speciálními technickými prostředky, tak také improvizovanými. Při výcviku byl kladen důraz na to, aby záchrana byla rychlá a efektivní, ale také prováděná s ohledem na vlastní bezpečnost.

Úkolem zachránce bylo nejenom zvoliv vhodný postup, ale také se zachraňovanou osobou komunikovat a poskytnout ji nezbytnou předlékařskou první pomoc.

V loňském a ani v roce letošním profesionální hasiči na Vysočině nezasahovali u žádného případu prolomení ledu pod člověkem nebo zvířetem. Mezi nejtragičtější případy uplynulých let patří událost z roku 2012, kdy se pod čtyřicetiletým bruslařem prolomil led na Mlýnském rybníce v obci Jeřišno na Havlíčkobrodsku. Muž po převozu do nemocnice zemřel.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet