Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Velkých Albrechticích skončil pod mostem v řece Seat

Operační středisko hasičů bylo o nehodě osobního automobilu Seat Leon ve Velkých Albrechticích informováno ve středu krátce po osmé hodině ranní. Na místo vyjely tři jednotky HZS MSK – ze stanic Bílovec, Nový Jičín a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel vyprošťovací speciál Bizon a pojízdná dílna.

I když z havarovaného Seatu nic do vodního toku neunikalo (hasiči povolali na místo i pracovníka státního podniku Povodí Odry), hasiči preventivně postavili na říčce Bílovce nornou stěnu a měli připraven speciální nasákavý sorbent.

Po zdokumentování nehody, kdy měli hasiči čas si promyslet postup, k autu i životnímu prostředí co nejšetrnější, potáhla hydraulická ruka Bizona Seat opatrně po dně ven z mostního úkrytu. Auto až nečekaně jednoduše bez dalšího poškození střechy sklouzlo do otevřeného prostoru, kde už mohli hasiči navázat hydraulickou ruku Bizona na několika místech a pak seat otočili ještě ve vzduchu nad vodou na bok. Pak jej hydraulická ruka přepravila na okraj silnice a postavila na kola. Později jej odvezlo vozidlo odtahové služby.

Během tohoto zásahu uniklo z havarovaného auta do vody jen minimum nečistot. Hasiči je zachycené nornou stěnou zasypali na vodní hladině sorbentem a lopatou shrnovali do igelitového pytle. Nakonec ještě prozkoumali dno Bílovky kolem místa nehody. Podařilo se jim vylovit několik menších částí seatu i osobní věci cestujících.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet