Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Bořiny u Poličky došlo k výbuchu s následným požárem, zraněno bylo několik lidí včetně zasahujících hasičů

Několik hasičských jednotek vyjelo dne 23. února 2017 před polednem k nahlášenému výbuchu s následným požárem v obci Bořiny u Poličky. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

Dle zpráv z místa došlo při příjezdu hasičů na místo k výbuchu a poškození jedné z cisteren dobrovolných hasičů. Dle prvotních informací byli zraněni čtyři zaměstnanci a tři hasiči, informace se pak v čase měnily a v současné době má být přibližně dvacet zraněných, několik těžce.

Hasiči se kvůli výbuchům nemohou dostat k ohnisku požáru, plameny poničily část haly.

O nehodě jsem byl okamžitě informován a nadále ji intenzivně monitorujeme. Postupně získáváme další informace, na jejichž základě komunikujeme se všemi složkami Integrovaného záchranného systému.

Zároveň byl spuštěn traumaplán kraje, to znamená, že nemocnice jsou připraveny na příjem většího počtu raněných,

uvedl hejtman Martin Netolický, který po poledni odjel do Poličky na místo nehody.

Ve Svitavské nemocnici byl okamžitě vyhlášen Traumatologický plán, který pro zaměstnance znamená přerušení běžného chodu nemocnice a okamžité zahájení příprav na ošetření většího počtu osob.

Dle vyjádření ředitele nemocnice Pavla Kunčáka přijali šest lehce zraněných pacientů, kteří jsou ošetřovaní na chirurgii. Další zranění jsou na chirurgické ambulanci v Poličce a v Litomyšli. Dva těžce popálené transportuje vrtulník do traumacentra.

Podle informací krajského operačního střediska na místě prozatím zasahují čtyři profesionální a osm dobrovolných jednotek. Výbuchy jsou dle obyvatel okolí slyšet několik kilometrů daleko.

23.02.2017 14:05

Byl deaktivován Traumatologický plán kraje. Záchranná služba a nemocnice postupují standardní cestou v rámci Integrovaného záchranného systému.

24.02.2017 13:05

I v odpoledních hodinách probíhaly v areálu podniku záchranné práce. Po konzultaci s pyrotechnickou službou došlo k vymezení bezpečného prostoru v okruhu dvanácti set metrů od ohniska výbuchu a k evakuaci obyvatel žijících v bezprostřední blízkosti areálu.

Nezbytným opatřením bylo uzavření silnice II/360 ve směru na Korouhev. Z důvodů zajištění bezpečnosti zasahujících složek byla ve večerních hodinách ukončena činnost na místě a Policie a hasiči nadále zůstávají v areálu.

Vyšetřovatel Krajského ředitelství Policie Pardubického kraje zahájil úkony trestního řízení pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Zítra v dopoledních hodinách se na místě události sejde štáb Integrovaného záchranného systému a bude rozhodnuto o následujícím postupu. Na místo byla povolána těžká technika zasahující ve Vrběticích, která by měla umožnit pyrotechnické službě přístup k místu výbuchu.

25.02.2017

Ráno pyrotechnici spolu s pořádkovou jednotkou Pardubického kraje a speciální pořádkovou jednotkou z Brna propátrali perimetr vně objektu firmy. Odpoledne našli v tomto prostoru jeden kus neaktivní munice. Je to stejný typ, jako byly předchozí nálezy. Perimetr vně areálu byl v odpoledních hodinách zrušený, zůstává perimetr ohraničený plotem areálu.

Dopoledne krajský vyšetřovatel ve spolupráci s pyrotechnikem dokumentoval munici v hale sousedící s místem výbuchu. Poté nepoškozenou munici vynášeli pyrotechnici spolu s hasiči mimo halu a po kontrole si ji převzal majitel.

26.02.2017

Dnes policisté a pyrotechnici ukončili dokumentování vynášené munice z haly. V odpoledních hodinách majitel munice provedl 4 řízené odpaly poškozené munice v trhací jámě uvnitř areálu. Starostové okolních obcí byli včas o odstřelech informovaní.

Při čištění místa pro sutiny z místa výbuchu, které se začnou vyvážet zítra, pomáhala těžká technika policie i hasičů. Zítra krajský vyšetřovatel začne ohledávat místo činu.

V 19:00 jsme předali areál Poličských strojíren jejich majiteli. Perimetr se zmenšil na okolí místa výbuchu a přilehlé haly. Zákaz vstupu je ohraničen policejní páskou. Policisté tuto oblast hlídají.

27.02.2017

Vyšetřovatel spolu s pyrotechniky ohledávali místo činu. V odpoledních hodinách proběhl v trhací jámě jeden řízený odpal munice. Okolní obyvatelé byli včas informování.

28.02.2017

Během dnešního dne stále probíhá ze strany vyšetřovatelů a pyrotechniků ohledání místa činu.

Foto: HZS a PČR Pardubického kraje, www.pardubickykraj.cz

por. Mgr. Hana Kaizarová
Policie ČR
Sdílet