Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr zaměstnává hasiče v celé republice, pomáhá i těžká technika

Nad Českou republikou se během čtvrteční noci a pátečního rána přehnal silný západní vítr s nárazy až 25 m/s, který především lámal větve stromů a ničil střechy domů.

Kvůli tomuto silnému větru hasiči vyjížděli ve čtvrtek 23. února k 359 případům technické pomoci, přičemž dlouhodobý denní průměr je 149 technických výjezdů. Nejhorší situace byla v Karlovarském (64 výjezdů), Jihočeském (52 výjezdů), Plzeňském (40 výjezdů) a Středočeském kraji (38 výjezdů). Jednotky pomáhaly zejména při odklízení spadaných stromů ze silnic a železnic.

Za prvních osm hodin dne 24. února byly jednotky hasičů vyslány k dalším 420 případům technické pomoci. Výrazněji byly postiženy oblasti západní poloviny Čech. Nejvíce práce měli opět hasiči ve Středočeském kraji (88 výjezdů), Plzeňském kraji (76 výjezdů) a Jihočeském kraji (50 výjezdů). Studená fronta doprovázená silným větrem se nyní přesouvá směrem k východu naší republiky.

Jihomoravský kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděli dnes jihomoravští hasiči k popadaným stromům. Nejvíce případu řešili na Blanensku.

Dnes do 14. hodiny evidujeme 28 událostí napříč krajem, které mohou mít souvislost se silným větrem. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy na silnicích. V několika případech hasiči odstraňovali stromy také z elektrických drátů. Události se obešly bez zranění.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Královéhradecký kraj

Silný nárazový vítr působí od včerejšího dne problémy na řadě míst v Královéhradeckém kraji. Hasiči jen během dnešního dne zasahovali u desítek popadaných stromů a větví, které zablokovaly silnice a chodníky. Od půlnoci do jedenácté hodiny dopoledne zaznamenali na čtyři desítky událostí v souvislosti se silným větrem.

Územní odbor Hradec Králové
Profesionální hasiči z obou královéhradeckých stanic, Nového Bydžova a Jaroměře odstraňovali zlomené větve a popadané stromy v hradeckých ulicích Střelecká, Dvorská, Třešňová, dále u Praskačky, Smiřic nebo obce Bříza. V Novém Bydžově v ulici V Aleji hasiči odklízeli strom z vozovky.

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové odstraňovali zlomenou větev stromu, která zasahovala do jízdního pruhu v ulici Sokolská v Hradci Králové. (foto: centrální stanice Hradec Králové). O dvacet minut později byli povoláni k vyvrácenému stromu v hradecké ulici Na Kotli. Hasiči strom, který zůstal zaklíněný za jiné kmeny, nejprve odřízli od kořenů a následně ho pomocí navijáku cisterny stáhli bezpečně na zem. (foto: centrální stanice Hradec Králové)

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou
Profesionální a dobrovolní hasiči z Rychnovska zasahovali během dnešního dopoledne u desítky události. O půl osmé ráno odstraňovali dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí strom, který spadl a zablokoval vozovku v ulici Seifertova v Kostelci nad Orlicí. Větve stromů navíc zasáhly zaparkované osobní vozidlo.

Další stromy hasiči odklízeli u obcí Hřibiny, Slatina nad Zdobnicí, Lípa nad Orlicí – Dlouhá Louka, Ostašovice, Hájek nebo Olešnice. U obcí Proruby a v ulici Za Nádražím v Kostelci nad Orlicí zasáhly padající stromy také dráty elektrického vedení. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou vyjeli v 08:33 hodin na pomoc majiteli domu v obci Javornice. Přístřešek pro parkování vozidel o rozměrech zhruba 4,5 krát dvanáct metrů se kvůli silnému větru uvolnil a hrozilo jeho vyvrácení a pád.

Územní odbor Náchod
Jednotky profesionálních hasičů z Náchoda, Jaroměře a dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce, Police nad Metují, České Skalice a Chvalkovic vyjely od půlnoci do jedenácté hodiny dopoledne k sedmi událostem v souvislosti s větrem. Ve všech případech se jednalo o odstranění popadaných stromů z vozovek a drátů elektrického vedení v ulicích Radimovská v Polici nad Metují – Velké Ledhuji, Rudé armády v Jaroměři, dále Maršově nad Metují, Červené Hoře, obcích Kleny, Chvalkovice a Vysokov.

Územní odbor Trutnov
Jednotky požární ochrany územního odboru Trutnov zasahovaly u popadaných stromů, které zablokovaly silnice u Choustníkova Hradiště, místní části Chaloupky v Horním Dehtově, Křenově, Strážkovicích, Oblanově, Debrném, Radeči, Hostinném a ulicích Nové Dvory a Rudolfa Frimla v Trutnově.

Jednotka dobrovolných hasičů z Trutnova v 08:31 hodin odklízela nánosy a čistila kanalizační trubky v ulici V Lipkách v Hostinném.

Územní odbor Jičín
Profesionální hasiči z Jičína a Hořic odklízeli stromy z komunikací a drátů elektrického vedení v obcích Doubravice, Třebnouševes a Pařezská Lhota.

Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Středočeský kraj

Od 6. do 7. hodiny hasiči ve Středočeském kraji začali řešit tolik událostí jako jindy (průměrně) za celých 24 hodin. Jednotky hasičů průběžně události řešily, operační středisko dočasně navýšilo početní stav směny z 10 na 17 příslušníků (po dobu nejvyššího přírůstku řešených událostí). Vyjma popadaných stromů, které nezpůsobily žádné zranění zasahovali hasiči i u větrem poškozených střech, billboardů a telefonních sloupů.

V Kolíně, v ulici Úzká, profesionální hasiči pomocí automobilového žebříku zajistili narušenou střešní krytinu proti uvolnění. Zásah trval 1,5 hodiny a byl ukončen 5 minut po poledni.

Na Nymbursku v obci Hradištko v důsledku silného větru spadl dnes dopoledne přibližně stoletý strom na osobní automobil Škoda. Na místě zasahovaly necelé 2 hodiny 3 jednotky hasičů.

V dopoledních hodinách také došlo k poškození protihlukové stěny na dálnici D10, 40. kilometr směr Praha. Jedna jednotka během několika minut stěnu odstranila mimo dálnici a zajistila proti dalšímu pohybu.

Profesionální hasiči ze stanice Říčany a jejich dobrovolní kolegové ze stejného města zasahovali v Čestlicích u utržené reklamní plachty o rozměrech 30 × 15 metrů. Po dobu zásahu byla s ohledem na bezpečnost Policií ČR uzavřena část přilehlé vozovky. Po více než hodinovém zásahu se hasiči dočasně vrátili na své základny.

Většina výjezdů byla na stromy či větve, které úplně nebo částečně omezovaly provoz na pozemních komunikacích všech tříd. Řešení těchto událostí mělo rychlý průběh, doprava nebyla nikde vážným způsobem narušena.

Jaroslav Gabriel
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kra­je

Karlovarský kraj

Během noci ze čtvrtka na pátek hasiči z Karlovarského kraje zasahovali na 170 místech. Jednalo se ve většině případů o odstranění popadaných stromů.

Aktuální počet událostí v souvislosti se silným větrem k osmé hodině ráno je 112. V rámci těchto událostí hasiči zasahovali na 170 místech, kde v naprosté většině odstraňovali popadané stromy přes silnice. Na likvidaci těchto událostí se podílelo téměř pět stovek zasahujících hasičů z padesáti jednotek, nasazeno bylo 118 kusů zásahové techniky.

Kromě popadaných stromů zasahovali hasiči také u desítky případů poškozených střech. Poslední dva případy jsou z Karlových Varů a Toužimi, kde vítr poškodil střechu pošty.

Během noci zasahovali hasiči také u jedné železniční nehody, kdy na vlakovém nádraží v Novém Sedle najela lokomotiva do stromu spadlého přes koleje. Událost se obešla bez zranění i bez poškození lokomotivy.

Spadlé stromy na několika místech poškodily i dráty s elektrickým vedením. Jeden takový případ řešili hasiči například ve Smolných Pecí u Nejdku, kde spadlé dráty navíc blokovaly vstup do domu a obyvatelka rodinného domu tak na výzvu hasičů neopouštěla dům. Až po odpojení přívodu elektřiny do poškozených drátů hasiči strom odstranili.

Během noci s ohledem na aktuální meteorologickou situaci a předpověď dalšího větru hasiči posílili početní stavy jak na operačním středisku, tak i na stanicích a zároveň nařídili pohotovost na stanicích i dobrovolným jednotkám kategorie JPO II. Ta byla odvolána v ranních hodinách.

V pátečních dopoledních hodinách se situace již zklidnila a hasiči přijímají už jen ojediněle hlášení o spadlých stromech, převážně na vedlejších cestách.

Aktuálně hasiči připravují hlášení pro hejtmanku kraje a starosty obcí s rozšířenou působností o způsobených škodách, provedených zásazích a přijatých opatřeních.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Olomoucký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů Olomouckého kraje v průběhu pátku 24. 2. 2017 vyjely prozatím ke zhruba čtyřem desítkám událostí spojených s likvidací následků silného větru v podobě technických pomocí. V drtivé většině se jedná o spadené stromy či větší větve na komunikace a na dráty elektrického vedení. Silný vítr ve třech případech strhával krytinu z objektů.

V Oskavě došlo k pádu plechové střechy o rozměrech zhruba 4 × 15 metrů. (viz foto), podobný problém pak hasiči řešili také dvakrát na Jesenicku a to v Kobylá nad Vidnavkou a Zlaté Hory (viz fotografie). Přímo v Jeseníku hasiči řešili problém s uvolněním plechového obalu pouliční lampy. U Mladče na Olomoucku spadl strom na projíždějící vozidlo, došlo ke škodě na vozidle, naštěstí vše bez zranění.

Z pohledu hodnocení četnosti výjezdů nejvíce problémů řeší jednotky na Šumpersku a Olomoucku, návazně pak Jesenicko, Přerovsko a také již máme dvě události na Prostějovsku.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Moravskoslezský kraj

Již osm desítek výjezdů mají na kontě hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli silnému větru – od čtvrteční půlnoci do pátečního poledne 24. 2. 2017. Jde především o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví ze silnic, chodníků, plotů i elektrických drátů. Události se zatím obešly bez zranění i bez větších škod. V jednom případě – na okraji Ostravy-Poruby – spadl vysoký smrk i na osobní auto a poničil ho, cestující ale vyvázli bez zranění.

Tři desítky výjezdů, které v některých případech znamenaly odklízení více listnatých a jehličnatých stromů, evidují profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Bruntál, po 16 v okresech Opava a Ostrava-město. Vedle hlavního nástroje – motorových pil a vlastních rukou – využívali hasiči i výškovou techniku.

Elektrické či telefonní dráty poškodil vítr či spadlý strom v Jakartovicích (okres Opava) a Třanovicích (okres Frýdek-Místek), kam hasiči vyjeli.

Události, kam vyjížděli hasiči, se zatím obešly bez zranění. Snad nejvážnější je páteční dopolední pád vysokého smrku na jedoucí Fiat Punto v Ostravě-Porubě na výpadovce do Klimkovic (v ulici 17.listopadu nedaleko křižovatky s Vřesinskou ulicí). Těžký strom poničil hlavně přední kapotu a dveře auta. Ležící strom postupně odřezávali motorovou pilou (aby byla volná silnice a chodník) a silnici zametali hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Zábřeh.

V Třanovicích (okres Frýdek-Místek) strhly stromy elektrické vedení 22kV po délce zhruba 100 metrů, dráty byly strženy ze 4 sloupů. Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje (stanice Nošovice) proměřili vedení detektorem elektrického napětí a pomocí motorové pily odstranili strom přes cestu a co nejvíce jej ořezali u drátů, na kterých ležel. Zbytek musí dořešit pracovníci energetické společnosti, kteří během zásahu jednotky nedorazili. Ti v Moravskoslezském kraji řeší desítky událostí.

Hasiči ze stanice HZS MSK Bruntál dopoledne odstraňovali strom na střeše RD a plotě v Bruntálu-Kunově.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Jihočeský kraj

Od čtvrteční 19. hodiny do půlnoci vyjeli jihočeští hasiči přibližně ke čtyřem desítkám stromů, které popadaly na jihočeské silnice a železnice v důsledku silného větru. Nejvytíženější byli hasiči především v lokalitách na Prachaticku a Českokrumlovsku.

Od půlnoci začal silný vítr foukat již na celém území našeho kraje, hasiči odklidili dalších přibližně 30 stromů, a to již ve všech jihočeských okresech. Okolo sedmé hodiny ranní se situace mírně uklidnila. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Plzeňský kraj

Ve čtvrtek 23. února 2017 se v Plzeňském kraji naplnila výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu na velmi silný vítr. V uplynulých 24 hodinách hasiči v Plzeňském kraji vyjeli k více než 100 událostem v přímé souvislosti se silným větrem. Ve většině případů hasiči odklízeli ze silnic popadané stromy a větve nebo odstraňovali uvolněné konstrukce hrozící pádem.

U Babylonu zasáhla koruna stromu projíždějící nákladní vlak. Na okrese Plzeň Sever mezi Nekmířem a Lhotkou zůstal mezi popadanými stromy uvězněn autobus. K žádnému zranění naštěstí nedošlo.

K těmto událostem je nutné připočíst i požáry, které souvisejí s nepříznivým počasím. Ve čtvrtek 23. února krátce před 23. hodinou v Plzni hasiči zasahovali na Domažlické třídě u požáru unimobuněk. Vinou silného větru se oheň rychle rozšiřoval nekontrolovatelně do okolí. Přes tuto komplikaci se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu do hodiny od ohlášení události na tísňovou linku a krátce po půlnoci byl již požár uhašen. V pátek 24. února před šestou hodinou ráno v lese u Líní hasiči zlikvidovali požár trávy zaviněný jiskřením drátů elektrického vedení, které se v důsledku silného větru dotýkaly. Další požár zapříčiněný spadlými dráty elektrického vedení hasiči řešili v Rozvadově. Všechny požáry se obešly bez zranění osob, celkově škody všech událostí nepřesáhly 5 tisíc korun.

Silný vítr nejvíce potrápil Tachovsko. Zhruba třetinu událostí, které souvisejí s počasím, museli vyřešit hasiči ÚO Tachov. Téměř dvacet procent všech událostí je na území okresu Plzeň Sever, hodně událostí mají hasiči i na Domažlicku a Rokycansku. Očekává se, že jak po rozednění lidé začnou zjišťovat škody, počet výjezdů se ještě zvýší.

Hasiči doporučují se v tomto čase nepohybovat se v lese a při průjezdu lesními úseky dbát zvýšené pozornosti.

por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Praha

Od půlnoci až do pozdních odpoledních hodin vyjížděli hasiči nejen k polámaným větvím a vyvráceným stromům, ale také k uvolněným plechům a billboardům. Vyvrácené stromy způsobily i hmotné škody, např. v Kunraticích spadl strom na dvě zaparkovaná osobní auta, v Petrovicích padlý strom přes křižovatku poškodil zídku rodinného domu, další automobil byl poškozen padajícím stromem v Modřanech.

Praha, Foto Martin Gallik

Hasiči zajišťovali i uvolněný semafor ve Hvězdově ulici v Nuslích, než přijela specializovaná firma, byl průjezd Hvězdovou ulicí uzavřen. Uvolněné plechy na střechách likvidovali v Letňanech a na Žižkově, v Braníku na Novodvorské potom zajišťovali několik uvolněných billboardů.

Václav Porkát - modrahvezdazivota.cz

Krátce po jedné hodině odpoledne spadl strom na bytový dům v Klánovické ulici. Tentokrát hasičům nestačila jen motorová pila, museli použít k likvidaci i automobilový jeřáb. Při návratu na základnu našli hasiči u Slavoje další padlý strom, tentokrát na cyklostezce. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Odpoledne už bylo zásahů méně, ale i tak hasiči likvidovali v pátek kvůli nepříznivému počasí více jak 50 událostí.

Profesionálním hasičům pomáhaly i jednotky sboru dobrovolných hasičů, např. jednotka SDH Kolovraty vyjela krátce po půl šesté K Markétě, aby zlikvidovala pomocí motorové pily padlý strom.

por. Ing. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl. m. Prahy

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 21:00 23.02.2017 do 8:15 24.02.2017 k 45 n­ahlášeným událostem způsobeným silným větrem.

Čtyřicet dva zásahů si vyžádaly popadané stromy převážně na komunikace. Ve dvou případech spadlé stromy způsobily dopravní nehodu. V 7:22 byla nahlášena srážka vlaku se spadlým stromem u obce Rybniště okres Děčín, v 6:51 narazilo osobní auto do spadlého stromu na silnici u obce Boleboř okres Chomutov. Obě dopravní nehody byly bez zranění.

Nejvíce událostí bylo hlášeno v okres Louny – 12. Stromy popadané na vozovku – Staňkovice, Tuchořice, Kozly, Liběšice, Petrohrad, Lubenec, Podbořany, Kryry. V Nepomyšli spadl strom na telefonní kabel.

V okresu Ústí nad Labem bylo nahlášeno 8 událostí – popadané stromy na komunikace – Ryjice, Řehlovice, Malečov, Stebno, Hostovice, Ústí nad Labem – Střekov. V Homoli u Panny spadl strom na telefonní vedení.

V okresu Chomutov vyjely jednotky k 6 událostem – spadané stromy a větve na komunikace – Chbany, Strupčice, Chomutov, Pětipsy, Údlice, Radonice.

V okresu Děčín vyjeli hasiči odstranit stromy z komunikací v 6 případech – Doubice, Šluknov, Krásná Lípa, Chřibská. V okresu Most odstraňovali hasiči spadlé stromy na silnici na 5 místech – Havraň, Malé Březno Litvínov, Lom, Horní Jiřetín.

V Litvínově také zajišťovali uvolněné plechy na domě u volněnou část střechy domu v Janově. V okresu Litoměřice odstraňovali hasiči spadlé stromy a větve na 3 místech – Třebušín, Snědovice, Lovečkovice.

V okresu Teplice zasahovali hasiči na 2 místech, odstraňovali spadlé stromy a větve ze silnice v Bílině a Mikulově.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Kraj Vysočina

Od páté hodiny ráno, kdy operátorka tísňové linky 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina přijala první hlášení o události v souvislosti s počasím, do osmé hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u dvaceti událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce události jsme dosud řešili na Pelhřimovsku.

V 05,04 hod vyjeli profesionální hasiči ze stanic v Pacově a Pelhřimově na komunikaci spojující Obrataň a Kámen, kde padly stromy na nákladní vůz a cisternu. Událost se obešla bez zranění osob. Hasiči stromy odklidili. Před sedmou hodinou ráno byla komunikace v místě plně průjezdná.

Obrataň na Pelhřimovsku, stromy na cisterně a nákladním vozidle

V 05,21 hod padl v Čížkově na Pelhřimovsku smrk na dráty elektrického vedení. Hasiči strom zabezpečili a na místo povolali pracovníka energetické společnosti.

V 05,45 hod vyjela jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod odstranit strom, který padl do kolejiště u obce Břevnice na Havlíčkobrodsku.

Od osmé do desáté hodiny dopoledne zasahovali hasiči na Vysočině v souvislosti s počasím u dalších 17 událostí. Počet výjezdů se tak od rána vyšplhal téměř na čtyřicet. Opět hasiči nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

V uplynulých dvou hodinách jsme zaznamenali nejvíce událostí na Žďársku a Havlíčkobrodsku. V obci Stáj na Jihlavsku poškodil padající strom telefonní vedení. V Pravíkově na Pelhřimovsku vítr uvolnil billboard. Zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Kamenice nad Lipou místo události technicky zabezpečila a billboard demontovala.

Za pomoci motorových pil odstraňovali hasiči stromy z komunikací například u Chotěboře, Rousměrova, Račína, Jemnice, Rokytna nebo u Mirošova.

Od desáté hodiny dopoledne do pravého poledne zasahovali hasiči na Vysočině u pěti událostí v souvislosti s počasím. Od páté hodiny ráno tak počet zásahů přesáhl čtyři desítky. Ve všech pěti případech se jednalo o odstranění stromů. Na Pelhřimovsku odklízeli hasiči popadané stromy u Onšova, Počátek a Košetic. Na Jihlavsku odstraňovali jihlavští profesionální hasiči strom u Vyskytné nad Jihlavou. V železniční stanici v Lukách nad Jihlavou spadl před jedenáctou hodinou dopoledne strom do kolejiště. Na místě zasahovala jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod. Všechny události se obešly bez zranění osob.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem platí pro Kraj Vysočina do dnešní třinácté hodiny odpolední.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet