Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Podbořanech lidem pomáhají už 145 let, při výročí slavnostně převzali novou Tatru Terrno a prapor

V současné době slaví dobrovolní hasiči v Podbořanech na Lounsku 145. výročí od založení, při té příležitosti v pátek 3. března 2017 převzali z rukou starosty klíče od nové zásahové cisterny Tatra Terrno a nový prapor.

Do areálu sportovního stadionu TJ Tatran (jak stylové :) v Podbořanech na čtrnáctou hodinu dorazili jak místní hasiči, tak i mnoho členů okolních jednotek, včetně místních profesionálů.

Nechyběli ani zástupci firmy KOBIT – THZ s.r.o., která vozidlo dodala, dorazil i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček či ředitel HZS Ústeckého kraje Roman Vyskočil společně s kolegy z místních územních odborů.

Tato událost se koná – s nadsázkou – jednou, maximálně dvakrát, za padesát let. Je jí slavnostní předání nového hasičského vozu Tatra Terrno a propůjčení nového praporu výjezdové jednotce.

Všichni členové sboru a jednotky vykonali za dobu existence místních dobrovolných hasičů spoustu záslužných věci pro občany našeho města a jak je z názvu jejich instituce patrné, vše dělali zcela dobrovolně.

Jako starosta města jsem osobně velmi rád, že se podařilo dát i v porevoluční době dohromady partu odvážných a ochotných lidí a kamarádů,

zahájil páteční odpoledne starosta Podbořan Radek Reindl.


Na novou zásahovou cisternu za 5 680 950 Kč včetně DPH přispěl Ústecký kraj částkou 1,5 milionu korun, dalších 2,5 milionu doputovalo z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Město Podbořany se nachází v severozápadních Čechách, 14 kilometrů jihozápadně od Žatce v okrese Louny v Ústeckém kraji. Až do roku 2007 místní jednotka vyjížděla se zásahovým vozidlem Škoda 706 RTO CAS 24, Následně převzala automobil Liaz CAS 24, ta prošla celkovou rekonstrukcí. Nyní ji vyměnila za Tatru Terrno.

Je to opravdu významná událost. Dovolil bych si vám za vaši práci poděkovat – jak už starosta zmínil, 145 let je úctyhodná doba. Práce dobrovolných hasičů je nejenom to, že vidíme hasičské auto, ale určitě děláte i mnoho věcí kolem: společenskou činnost či práci s mládeží, což je mnohdy nedoceněno.

Jsem rád, že si město Podbořany vaší práce váží a snaží se vytvořit co nejlepší podmínky. Popřál bych vám, abyste auto používali při dětských dnech či při slavnostních příležitostech a měli co nejméně těch ostrých zásahů,

uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Technické parametry

Pro novou cisternu byl použit nosič hasičských nástaveb z produkce kopřivnické automobilky Tatra typu R55. O pohon se stará vzduchem chlazený vidlicový osmiválec o výkonu 325 kW spřáhnutý s manuálně řazenou převodovkou.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1200 milimetrů.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek z nerezavějící oceli, Tatra v ní veze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Stav hasiva signalizují stavoznaky integrované do bočních sloupků nástavby.

Osvětlení okolí nástavby je zajištěno LED světly po celé délce boků, vozidlo je vybaveno osvětlovacím stožárem.

Zdrojem elektrické energie u zásahu je elektrocentrála Heron EGM 68 AVR-3 umístěná v levé přední schráně. Dále je vozidlo vybaveno vysokotlakým hasicím zařízením s délkou hadice 60 metrů, dvěma motorovými pilami či sadou na likvidaci úniku ropných látek.


V roce 2018 by dobrovolná jednotka z dotačních titulů ráda získala nový dopravní automobil, nahradit by měl již dosluhující Ford Transit.

Sdílet