Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dobroníně na Jihlavsku shořel bývalý hostinec, na místě zasahovali hasiči z pěti jednotek

V neděli v 11:17 hod přijala operátorka tísňové linky 112 hlášení o požáru bývalého hostince na ulici Štocká v Dobroníně. Na místo události vyslal operační důstojník Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Polné a Jihlavě společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Dobronína, Polné a Štoků.

Hustý dým valící se z hořícího převážně dřevotřískového objektu byl viditelný na desítky metrů. Jako první dojela na místo události jednotka profesionálních hasičů z Polné. V době příjezdu této jednotky se z budovy valil hustý dým a začaly šlehat plameny. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů a objekt odpojili od přívodu elektrické energie.

Od prvopočátku hasiči také pracovali s informací, že uvnitř hořícího objektu může být muž, který zde velmi často přespával. Tato informace se naštěstí nepotvrdila.

Hasiči se kromě hašení objektu zaměřili také na ochranu okolí a před plameny chránili vzrostlé stromy v těsné blízkosti požářiště. V této chvíli (13:30 hod) zásah na místě stále probíhá. Hasiči dohašují ohniska hoření a rozebírají požárem zasažené konstrukce objektu.

Majetková škoda vzniklá požárem nebyla dosud vyčíslena. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje. Vyšetřovatel hasičů pracuje hned se třemi verzemi, jak k požáru mohlo dojít. Buď jej mohla způsobit technická závada na elektroinstalaci, nedbalost nebo také mohl někdo objekt úmyslně zapálit.

Před druhou hodinou odpoledne hasiči požár zlikvidovali a zasahující jednotky velitel zásahu postupně odeslal zpět na své základny.

Dohled nad požářištěm následně převzala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 700 tisíc korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 100 tisíc korun.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet