Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Světci na Teplicku mají novou zbrojnici, z původního objektu zbyly jen obvodové zdi

Zbrusu nová hasičská zbrojnice na místě té původní září v obci Světec na Teplicku. Poskytuje dostatečné zázemí potřebné technice, členům sboru i výjezdní jednotce a také, a to hlavně, místnímu hasičskému potěru.

Rekonstrukce zbrojnice stála celkem 3 364 851 Kč, přičemž různé dotace činily 2 591 831 Kč. Zbytek financí šel z rozpočtu obce. „Trochou do mlýna“ obci přispěla i Skupina ČEZ. Symbolického předání klíče Jaroslavu Štěpánovi, starostovi sboru dobrovolných hasičů, se přitom ve středu 15. března ujal sám hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Je za námi daleká cesta, na jejímž konci je oficiální předání hotového díla našim dobrovolným hasičům. Započala již v roce 2012, kdy zastupitelstvo obce odsouhlasilo vypracování projektové dokumentace týkající se rekonstrukce hasičské zbrojnice ve Světci.

Postupem doby pak byl odhlasován vypracovaný projekt a také jeho realizace v roce 2016. Z původní zbrojnice přitom zbyly jen obvodové zdi. Samozřejmě bez finanční podpory vnějších subjektů by se nám nezadařilo.

Prostřednictvím HZS Ústeckého kraje jsme získali dotaci od ministerstva vnitra ve výši 1 391 831 a od Ústeckého kraje 500 000 korun. Finančně nám celkem 700 000 korunami přispěla i Skupina ČEZ prostřednictvím Elektrárny Ledvice a Severočeských dolů,

kvitovala účinnou finanční pomoc všech starostka obce Barbora Bažantová.

Podle hejtmana Ústeckého kraje dobrovolní hasiči k životu na vesnici neodmyslitelně patří. Plní preventivní úlohu a poskytují pomoc tam, kde je zapotřebí, což se týká nejen likvidace požárů. Zároveň ovšem v obcích bývají mnohdy jedinou organizací, která zajišťuje kulturní a sportovní vyžití pro mládež i dospělé.

Díky sborům dobrovolných hasičů obce vlastně žijí. Pořádají společenské zábavy, ale třeba i výlety za poznáním a také dokáží smysluplně zabavit mládež požárním sportem. Tady ve Světci se to očividně daří.

Proto jsem rád, že jsme společně s dalšími mohli přispět na novou hasičskou zbrojnici, v jejíž klubovní místnosti se mohou scházet jak dospělí, tak i děti,

řekl mimo jiné Oldřich Bubeníček s přáním co nejmenšího počtu ostrých výjezdů.


Jednoduše řečeno, ať vám zbrojnice slouží více k té klubovní činnosti, než k nutné aktivaci výjezdní jednotky k nějakému zásahu. Ať se v ní vaše hasičská drobotina schází co nejvíce a vy dospělí, ať jim připravíte plno dobré zábavy.

Je jedno, jestli to bude posezením nad hrami v klubovně nebo venkovní příprava na zápolení na některém z kolbišť požárního sportu,

doplnil hejtmanova slova za oba zástupce Skupiny ČEZ Rudolf Kozák, ředitel odboru Komunikace a strategie Severočeských dolů, a. s., Chomutov.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy
Sdílet